RSS
Субота, 20 квітня 2024, 13:12
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
іменинники

Демяненко Юрій Володимирович, екс-начальник УМВС в Житомирській області, полковник міліції

Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- В Житомирі судять чоловіка, який у парку Гагаріна пограбував спортсменів. Розкажіть, підсудний, як ви здійснили...
Незаконний обіг зброї та засобів ураження, негативні наслідки їх використання 03.30.2016 - 12:10

Після початку АТО на Сході України, зброя увійшла у наше повсякдення як щось невід’ємне та звичайне, в свою чергу боротьба з цією «чумою» стала одним з найважливіших пріоритетів як керівництва держави так й правоохоронних органів.

В останні місяці практично щодня стає відомо про виявлення і вилучення зброї, боєприпасів, гранат, патронів у різних регіонах країни. Найчастіше, зброю із зони бойових дій на мирну територію України провозять самі військові чи волонтери. Останнім часом почастішали випадки, коли через бойову зброю гинуть люди за межами зони бойових дій. Як вважають експерти, для вирішення цієї проблеми необхідно посилити облік зброї на Донбасі, ретельніше контролювати всі переміщення по зоні бойових дій і на межі з нею,  також посилити відповідальність за незаконне зберігання зброї.

Усі пам’ятають подію 31 серпня 2015 року, коли після голосування Верховної Ради за зміни до Конституції в частині децентралізації, під будівлею парламенту відбулося зіткнення між мітингуючими і силовиками. Пізніше з натовпу в кордони Нацгвардії була кинута бойова граната, в результаті чого більше сотні людей отримали поранення, троє загинули. Правоохоронцями особу було затримано – ним виявився боєць батальйону "Січ" Ігор Гуменюк, якого пов'язують з політичною силою "Свобода", хоча в партії зв'язок заперечують. Однак те, що відбулося під стінами парламенту – випадок резонансний, але нажаль не поодинокий. І в інших регіонах України від нелегальних бойових "сувенірів" гине велика кількість людей

На початку 2015 року в центрі Івано-Франківська в приміщенні перинатального центру з боку вулиці Чорновола стався вибух, в результаті якого загинув чоловік 1966 го року народження. Як виявилося, він був волонтером, бував у зоні бойових дій, а гранату підірвав, приревнувавши свою дружину. Згідно з інформацією правоохоронців, волонтер на ім'я Василь підійшов до пологового будинку, в якому працювала його дружина, вона вийшла до нього, і тоді чоловік скоїв детонацію бойової гранати Ф-1. В результаті вибуху чоловік загинув, а його дружина отримала важкі поранення. Експерти-криміналісти відзначили, що на пальці у загиблого чоловіка залишилася чека від гранати Ф-1, що автоматично заперечує версію про те, що гранату кинув хтось сторонній, а також версію про теракт. За даними МВС загиблий був професійним водієм, незадовго до події він повернувся із зони бойових дій  з якої й міг привезти з собою гранату.

У середині квітня 2015 року в Сумській області двоє чоловіків постраждали від вибуху ручної гранати Ф-1, привезеної із зони бойових дій. Як повідомила прес-служба УМВС України в Сумській області, під час реанімаційних заходів один із постраждалих, 1978 року народження, помер, а другий знаходиться в реанімації.

У середині травня 2015 року в Енергодарі Запорізької області на гранаті підірвався місцевий житель, 27-річний боєць 37-го батальйону територіальної оборони Олександр Іванов. Як виявилося, молодий чоловік після ротації втік зі служби.

Окрім цього, у серпні минулого року у Волинській області сімейна сварка ледь не закінчилася трагедією. 42-річний військовослужбовець, який повернувся у відпустку із зони бойових дій, в той же день серйозно посварився з дружиною. Не зумівши знайти з дружиною спільну мову, чоловік кинув у город бойову гранату. Про інцидент правоохоронцям повідомив сусід. На щастя, в результаті вибуху ніхто не постраждав.

Також, на початку вересня 2015 року в Донецькій області співробітники міліції затримали торговця зброєю, який причетний до стрілянини по житловому будинку у Дніпропетровській області. Чоловік вивіз із зони військових дій 8 гранатометів і намагався продати їх в Новомосковську. Як встановили правоохоронці, житель Новомосковська проходив службу в Донецькій області. Демобілізувавшись він прихопив з собою із зони боїв боєприпаси. Під час випробування військового спорядження зловмисник влучив в приватний будинок, де жила пенсіонерка.  

Це була наведена лише невелика кількість фактів незаконного поводження зі зброєю, але, судячи з них, видно до яких негативних наслідків призводить «гра у воїнів» на мирній території України.  За усіма перерахованими подіями відкрито кримінальні провадження за ч.1 ст.263 "Незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами" Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від 3 до 7 років в'язниці.

Підсумовуючи викладене, стає зрозуміло, що правоохоронці, незважаючи на всі можливості та старання, не в змозі встановити усі джерела постачання зброї та засобів ураження із зони АТО. Але зазначеним органам необхідна й допомога у цій боротьбі самих громадян, які розуміють «плачевні» наслідки необережного поводження зі зброєю та яким не байдужа вказана проблематика. Тому, якщо вам стало відомо про те, що в певної особи наявна зброя, вибухівка чи інший вибухонебезпечний матеріал, краще повідомте про це у відповідні правоохоронні органи, щоб не сталися невідворотні трагічні наслідки у вашому регіоні.

 

 

Житомирські новини