RSS
Вівторок, 19 березня 2024, 05:03
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- - Ой, сіль розсипалася - це на сварку! - Кохана, а може якось обійдеться? - Ні, любий! Я вже налаштувалась

Начальник ГУНП Житомирщини Сергій Крупєй: Довіра формується щоденною сумлінною та відповідальною роботою

08.11.2019 09:52

З вересня 2019 Головне управління Нацполіції Житомирщини очолив Сергій Крупєй. За плечима полковника поліції десятиліття служби у Збройних Силах і більше двох десятків років – оперативної роботи у підрозділах карного розшуку органів внутрішніх справ Харківської, Київської та Луганської областей: від оперативника - до заступника начальника обласного главку, начальника відділу Міністерства внутрішніх справ. До призначення керівником поліції Житомирщини Сергій Крупєй два роки працював заступником начальника ГУНП - начальником кримінальної поліції цього ж підрозділу.


- Сергію Романовичу, за останні два роки кримінальна поліція Житомирщини провела чимало резонансних на рівні держави викриттів та затримань. Та ж банда нападників на ювелірів або нікопольське угрупування наркозбувачів. Ці події мали розголос у мас-медіа, але Ви, у більшості, залишались непублічним.
- Так склалось, що всюди, де працював, були вагомі результати і резонансні викриття. Але це не може бути заслугою однієї людини, це робота усього колективу. У 2004 ми (був начальником відділу Департаменту карного розшуку МВС України – авт.) викрили першу в Україні потужну банду кілерів – півсотні добре підготовлених та навчених бійців, які скоїли до 80 злочинів. Під час обшуків в їх сховках вилучили гранатомети, пістолети, автомати, кілька десятків вибухових пристроїв з дистанційним керуванням, півцентнера вибухівки і пластиду… Мій внесок у це викриття тоді відзначили державною нагородою орденом «За заслуги ІІІ ступеня».

У тому ж році ми затримали полтавського серійного вбивцю Руслана Худолея. На його совісті більше тридцяти вбивств, і це ще без грабежів та розбоїв.

У 2005 (очолював Управління карного розшуку у Київській області – авт.) розкрили замовне вбивство на Сергія Князєва (колишній голова Нацполіції – авт.), тоді ще начальника карного розшуку Білоцерківського відділу міліції. Виконавець мав встановити саморобний вибуховий пристрій на вхідні двері, де Князєв проживав разом з родиною. Замовник на той час нами уже був затриманий за причетність до цілої низки вибухів у Білій Церкві – на ринку, залізниці, у житловому будинку. Але він зумів навіть з СІЗО організувати і практично довести до фіналу план помсти. На щастя, ми вчасно втрутились у його наміри.

Таких прикладів багато: по Харькову, Київщині і навіть Луганській області.

Усі ці викриття, у тому числі й ті, що Ви згадали, дають стимул і навіть драйв рухатись уперед. Але, щоб вони відбулись, була проведена титанічна робота. І я не перестаю наголошувати, що розкриття злочинів – це творчий процес, і це праця усього колективу.

Над викриттям банди нападників на валютників (10 жовтня 2018) декілька місяців працювала добра половина кримінальної поліції Житомирщини, а одночасне затримання членів угрупування відбувалось у Чернівцях за участі бійців КОРДу кількох областей та Департаменту карного розшуку Нацполіції України відразу після чергового нападу на підприємця.

Банда вінницьких розбійників-спортсменів (14 травня 2018) останню для них крадіжку на мільйон гривень вчинила у Київській області, де ми їх і затримали. Вони діяли зухвало і професійно, використовуючи найсучасніше технічне оснащення.

- Сергію Романовичу, ви очолили колектив, який достатньо добре знали, так би мовити, ізсередини. Тож цілком логічно, що відразу розпочали певні кадрові перестановки. Що плануєте змінювати і які вимоги ставите до організації роботи? Що для Вас є пріоритетом у роботі?
- У нашій роботі дрібниць не буває, про щоб не йшлося: про чистоту у службову автомобілі, про жгут в аптечці або покинутий недопалок на місці злочину. Тому вимоги, на мій погляд, прості і зрозумілі: відповідальність, дисциплінованість, професійність та постійне самовдосконалення. Життя щодня підкидає нові завдання і нові виклики – без постійного руху уперед успіху не буде. Звісно, що найбільше навантаження на керівників. Кожен з них вирішує для себе: чи готовий жити у режимі 24/7. Якщо ні - є посади з меншим обсягом роботи.

До речі, нині розробляємо систему рейтингового оцінювання ефективності діяльності відділів та відділень поліції та їх керівників. Аби ні у кого не виникало підстав говорити про упередженість чи необ’єктивність, узагальнюємо пропозиції по усім напрямам діяльності та працюємо над чітким і зрозумілим кожному алгоритмом.

- Про професійність. Багато нарікань звучить саме на її недостатність у діях нинішніх поліцейських.
- У нас із 5 працівників кожен третій працює до 5 років. Тобто склад поліції значно омолодився і оновився. У цьому є свої переваги: енергійність, завзятість, бажання змінюватись і розвиватись разом із системою, але й недоліків теж вистачає. У першу чергу, недостатність специфічних знань та досвіду, невідпрацьованість певних навичок. Тому ми розпочали кілька паралельних проектів із професійного зростання працівників, у першу чергу, кримінальної поліції. Оперативниками не народжуються, ними стають: чим більше праці, тим більше досвіду. І щоб його передати від старших колег молодшим, відновлюємо роботу так званих шкіл професійної майстерності по напрямам поліцейської діяльності.

Інший проект – удосконалення уже сформованих навичок, необхідних у роботі. Наприклад, водійських. Не секрет, що маневреність і швидкість, при цьому безпека для керманича та оточуючих – риси, що приходять з часом. Плануємо уже найближчим часом залучили компанію, яка допоможе нашим поліцейським з різних підрозділів отримати такий досвід.

- Сергію Романовичу, про оцінку роботи поліції через довіру людей – багато говорять, але мало хто розуміє, як досягти її. Ваша думка?
Довіра формується щоденною сумлінною та відповідальною роботою. Буде дієве реагування на звернення людини – буде довіра. А допоки ми не маємо повноважень або механізмів ізолювати нетверезого дебошира від родини, яку він тероризує, або забезпечити тримання під вартою серійного злодія – говорити про довіру складно. Зміни необхідні на законодавчому рівні. І звісно, нам самим теж ще є, над чим працювати і що удосконалювати у своїй роботі.

Дуже важливо мати зворотій зв’язок з громадою, знати і реагувати на їх потреби (правові). Нещодавно зустрічався з керівниками Громадської Ради при ОДА. Звернулись щодо розслідування проваджень по наругам над могилами наших захисників. За кілька днів ми разом з ними розібрались у кожному з цих фактів, запросивши тих, хто їх безпосередньо розслідує.

Тобто конструктивний діалог – завжди дасть позитивний результат. Ми по одну сторону. Тому й вимагаю від керівників поліції у районах працювати з лідерами громад, з органами місцевого самоврядування та влади у питаннях забезпечення безпеки та правопорядку.

8 листопада у с. Паволоч Попільнянського району ми відкриваємо уже 14 поліцейську станцію на території Житомирщини. Це один з кращих прикладів співпраці з об’єднаними територіальними громадами в Україні.

- У чому бачите необхідність законодавчих змін?
Кардинально не згоден з тим, що права підозрюваних, у нас захищені більше, ніж потерпілих. Сьогодні у суспільстві, як ніколи, назріла вимога забезпечити верховенство права та справедливості. Злочинець має бути притягненим до відповідальності. І пояснити мамі 21-річного студента із Новограда-Волинського, якому нанесли смертельне ножове поранення під час раптового конфлікту у барі (30 квітня 2018), чому підозрюваний, встановлений і затриманий поліцією того ж дня, через місяць знову опинився на волі, я не можу.

Правоохоронна система має працювати злагоджено і як один механізм правосуддя. На жаль, прикладів, коли обвинувачені (навіть не підозрювані, а уже обвинувачені!) в особливо тяжких злочинах опиняються знову на вулиці поряд зі своїми жертвами або родинами убитих ними людей, у нас ціла низка. Про численні групи гастролерів-домушників чи етнічних угрупувань, які внісши заставу, продовжують займатись тим же, я вже й говорити не буду.

- Наскільки нині поліцейський соціально захищений та матеріально забезпечений, адже інакше до нього не буде не тільки довіри, але й поваги суспільства?
- Заробітна плата у поліцейського, який лише розпочиає свою службу стартує з 9-10 тисяч гривень, а далі все залежить від його роботи. Буде результат – будуть і заохочення у вигляді преміювання. З кожним роком служби грошове забезпечення зростає.

Дуже непоганий результат показує запроваджена нещодавно програма пільгового фінансового лізингу по забезпеченню житлом поліцейських. Це одночасно і стимул до роботи, і соціальний захист. Загалом близько 300 поліцейських Житомирщини виявили бажання скористатись можливостями цього проекту. Уже підготували та подали необхідні документи та відповідно стали на чергу 134 з них. Дев’ять квартир державною іпотечною установою КМУ уже придбано для наших колег, до кінця року планується ще 16.

А загалом зміни у Нацполіції відбуваються буквально щодня. Не все відразу і не все ідеально, але процес незворотній у позитивну сторону.

- Що для Вас особисто є неприпустим у роботі і чого б не пробачили в стосунках?
- Не терплю фальші, лицемірства і брехні. У всьому: у роботі, в особистих відносинах. Тому якщо виникають ситуації, де хтось з оточуючих, м’яко кажучи, лукавить, намагаюсь звести спілкування нанівець. Усім раджу, спробуйте говорити правду і побачите зміни у своєму житті.

- Ваша внутрішня оцінка ефективності та успіху: до себе, до працівників і загалом до підрозділу, який очолюєте?
Наші діти, наші рідні, близькі, друзі ходять по вулицям у цьому місті чи селі. Чи є вони у безпеці? Як вони почуваються чи не боїмося ми, що з ними щось трапиться? Коли поліцейський зможе впевнено сказати, що «так, тут безпечно», - це успіх.

А взагалі вважаю, що кожен має займатись своєю справою. І тоді у нашій країні врешті буде лад і добро.

- Для когось зайняття спортом – це спосіб тримати себе у формі, для інших – абстрагуватись від потоку щоденного інформаційного негативу, для багатьох – взагалі спосіб життя. У Вас як склались стосунки?
- Займався з юнацьких років і займаюсь досі боксом. У свій час, на початку 90-х, брав участь у відкритій першості України по карате Кікошанкай. А нині підтримую фізичну форму завдяки заняттям з одним з найкращих тренерів України Сергієм Дворніним і його боксерському клубу «Ринг». Для поліцейського та й загалом для себе – це необхідно. Підлеглих теж стимулюю…

- Які цілі ставите для себе на посаді керівника поліції області?
Хочу, щоб у поліцейському люди бачили захисника - захисника їх прав, майна, безпеки, захисника Закону і порядку. Коли людина телефонує на «102», значить у неї біда, а поліцейський, який приїздить на виклик, має реально допомогти. Хочу, щоб це зрозумів кожен наш працівник, і так і діяв – «Служив і захищав!».

Нині Сергій Крупєй працює над кандидатською роботою, тема якої ще не розроблялась і яка стосується безпосередньо діяльності кримінальної поліції – те, чим він займається уже кілька десятиліть і на чому знається. Є ще й інша сторона його особистості – велика і дружня родина: дружина, діти та внуки
Житомирські новини