RSS
Вівторок, 19 березня 2024, 13:12
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- П'яний депутат збив лося, але не розгубився, і виклав на ютуб відео з реєстратора в зворотній перемотці, де він його воскрешає,...

Роман Слідзевський: Реформа матиме успіх, коли в неї повірять люди

28.12.2015 10:53

Житомирські новини - Завершується 2015 рік, який увійде в історію як рік старту реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади. Як відомо, цей процес підтримали і Житомирщина. Жителі 152 населених пунктів, або 49 сільських і селищних рад із семи районів області згуртувалися і утворили 9 добровільно об’єднаних територіальних громад, у яких 25 жовтня обрали місцеві органи влади.

З яким настроєм люди зустрічатимуть Новий рік у цих територіальних громадах? Які випробування чи, навпаки, приємні сюрпризи чекають на них? Чи готове населення інших сіл та селищ області далі гуртуватися та об’єднуватися?

З цими та іншими запитаннями напередодні Нового року ми звернулися в Офіс реформ у Житомирській області. На них відповів директор - Роман Слідзевський.

- Романе Марціновичу, традиційно напередодні Нового року всі підсумовують зроблене. 9 об’єднаних територіальних громад на Житомирщині – багато це чи мало?

- Справа не в кількості громад Найголовніше – розпочато процес до  народовладдя, коли люди на місцях будуть вирішувати, як їм розвиватися. Останні кілька років ми тільки говорили про необхідність змінювати систему територіального  управління, яка давно вичерпала себе, а сьогодні маємо перші результати – утворені на новій територіальній основі адміністративні одиниці, які готові брати на себе відповідальність за своє майбутнє.

  У цьому році вперше всі гуртом включилися у цей процес і, подолавши непростий шлях  досягли результату. Але якби не було бажання  людей, сільських та селищних голів, якби не активна життєва позиція органів представників органів влади та місцевого самоврядування, у нас би нічого не вийшло. Хочу сказати, що опір реформи був, але попри усе ми відчували підтримку людей. І це нас надихало. Бо реформа має успіх, коли в неї вірять люди.

У чому Ви, як керівник Офісу реформ, вбачаєте основну заслугу експертного середовища у процесах об’єднання територіальних громад?

- Хочу наголосити, що формування спроможних об’єднаних територіальних громад в області – це наша спільна заслуга: обласної державної адміністрації, обласної ради, керівників місцевих органів влади, депутатів, представників громадськості, які побачили в реформі шлях виходу з «глухого кута» для української глибинки. А також журналістів, які допомогли донести корисну інформацію до людей про суть, переваги та перспективу децентралізації при об’єднанні територіальних громад.  І  сьогодні, користуючись випадком, я дякую всім за це.

А Офіси реформ виступили своєрідною зв’язковою інституцією між органами влади та громадою у реалізації перших кроків реформ: роз’яснення, інформування, консультування, організації роботи з розроблення та схвалення проектів перспективних планів.

- Ви сказали, що існував певний спротив реформам. Хто найбільше не хотів змін?

-  Чим далі сьогодні просувається реформа, тим більше у неї прихильників. Причому на різних рівнях і серед різних категорій населення. Я не хочу напередодні свят загострювати увагу на тих, хто свого часу публічно не підтримував об’єднання територіальних громад. У період, коли починалися ці процеси, була інша політична ситуація, наближалися місцеві вибори. Дехто хотів на певному протистоянні зібрати політичні дивіденди. Хтось принципово не хотів нічого змінювати, бо так, як було, зручніше та звичніше. А після виборів наступило певне затишшя. Деякі сільські та селищні голови, яких обрали або переобрали вдруге, не захотіли нічого  змінювати. Можна поки що спостерігати, як організовуватимуть своє життя ті територіальні громади, які об’єдналися. Але хочу зазначити, що відсторонюватися від упровадження реформ довго не доведеться. По-перше, потрібно виконувати Закон, а, по-друге, життя вже диктує нові вимоги.

- Романе Марціновичу, коли нові об’єднані територіальні громади  зможуть поділитися своїми корисними практиками?

- Сьогодні в цих територіальних громадах активно триває процес становлення. Формуються виконкоми рад, виходячи із характеру, завдань, викликів та фінансової спроможності, приймаються Статути, визначаються пріоритети розвитку, розробляється бюджет громад на наступний рік та багато іншого. Голови громад опановують нові обов’язки. Адже з 1 січня їм доведеться напряму співпрацювати з Міністерством фінансів України, вчитися заробляти та витрачати кошти, реалізовувати проекти інфраструктурного розвитку, брати участь у конкурсах. За підрахунками фахівців, у 9 ОТГ області після об’єднання прогнозний обсяг додаткових доходів у 2016 році становитиме 32 млн. грн.

Тим часом сьогодні у 303 сільських та селищних рад із 631, а це майже половина, не вистачає на утримання апаратів управління органів місцевого самоврядування.

Дехто з керівників ОТГ більш досвідчений, далекоглядніший і вже працює на перспективу, складає проекти, залучає інвесторів. Але ніхто із новообраних голів не опускає руки. Депутати рад ОТГ, виконувачі обов’язки старост вже не є просто статистами, як раніше, а активними будівничими кращого життя для свого села чи селища.

У цьому особисто переконався, коли брав участь у роботі пленарних засідань сесій рад ОТГ, у ході яких депутати активно обговорювали і приймали конструктивні рішення, як будуть далі працювати. Не бояться брати на себе відповідальність. Приймають на баланс майно, думають, як краще організувати центри з надання адміністративних послуг, доступну первинну медицину, роботу дошкільних закладів, молодшої школи, бібліотек, клубів тощо.

Разом з Офісом реформ з консультаціями, фаховими роз’ясненнями  в ОТГ побували керівники провідних департаментів облдержадміністрації.

Який результат вийде, побачимо. Думаю, позитивний і дуже скоро. А оскільки вони перші, то я впевнений, матимуть вагому підтримку з боку держави. Прийнято пакет так званих децентралізаційних законів,  які допоможуть їм швидше стати на ноги. Водночас, багато залежить від прийняття змін до Конституції України в частині децентралізації влади в другому читанні.

- Які ще досягнення роботи Офісу реформ на цьому етапі для Вас є визначальними? І які головні проблеми, крім певного спротиву реформі, існують?

- Дуже важливим, на мою думку, є ініціювання Офісом реформ внесення змін до перспективного плану формування спроможних територіальних громад Житомирщини, зокрема, по Тетерівській, Високівській, Дубрівській та Вишевицькій сільських ОТГ, які було утворено у невідповідності до раніше затвердженого КМУ цього документу.  Як результат – об’єднані територіальні громади включені у Державний бюджет України на 2016 рік, і з 1 січня 2016 року вони, як і інші ОТГ, отримають нові повноваження та додаткові ресурси.

Найбільшою проблемою було те, що законодавча база виявилася дещо не підготовлено до реалій життя. Бракувало роз’яснювальних документів у практичній площині щодо провадження фінансово-господарської діяльності, реєстрації документів. Давалася взнаки і розбалансованість у провадженні єдиної політики на підтримку ОТГ з боку галузевих міністерств – освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури та інших. У зв’язку з цим, особливо на першому етапі роботи рад ОТГ, чимало запитань виникало через передачу на баланс ОТГ майна. Впевнений, ці питання обов’язково будуть позитивно вирішені.

Романе Марціновичу, які наступні кроки в упровадженні реформ? І чи готові сьогодні до об’єднання жителі територіальних громад?

- У нас є два роки, щоб завершити перехідний період і закласти фундамент нового адміністративно-територіального устрою. Перший етап адміністративно-територіальної реформи стартував з першими місцевими виборами в об’єднаних територіальних громадах 25 жовтня цього року.

Сьогодні ми вступили у другу фазу. Сподіваємося,  до жовтня 2017 року  процес об’єднання пройдуть всі територіальні громади.

У 40 майбутніх територіальних громадах із 59, які включені у проект  перспективного плану, вже ініційовано процес до об’єднання. У 30 із них (або 181 місцева рада) прийняли рішення про надання згоди на об’єднання.

Сьогодні активно ці процеси відбуваються в Баранівському, Попільняському, Новоград-Волинському, Олевському, Житомирському  та інших районах. 12 територіальних громад області (понад 80 нині діючих рад) отримали позитивний висновок облдержадміністрації про відповідність поданих матеріалів рад щодо добровільного об’єднання територіальних громад Конституції та законам України.

- Ваші побажання жителям територіальних громад Житомирщини напередодні Новорічно-різдвяних свят.

- Дуже сподіваюся, що 2016 рік – рік відзначення 25-річчя відродження Української незалежності, стане справді переламним для нашої держави. І люди у кожній територіальній громаді області – від великого міста до маленького села – повірять у свої сили та можливості і змінять життя на краще, а відтак  відчують себе заможнішими, щасливішими та вільнішими.

Хочеться вірити, що реформа, яка стартувала, не зупиниться на півдорозі, а матиме свій розвиток і продовження, і в України та її людей справді буде світла доля і гарне майбутнє.  

Бажаю усім міцного здоров’я, щастя, родинного добробуту, любові, єдності, згуртованості, миру та відчуття причетності до творення нової історії!

З Новим роком!  Веселих свят!

Інтерв’ю провела Оксана Михайленко

Житомирські новини