RSS
Субота, 20 квітня 2024, 12:36
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
іменинники

Демяненко Юрій Володимирович, екс-начальник УМВС в Житомирській області, полковник міліції

Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- Повертається додому місцевий чиновник, добряче хильнувши з колегами: - Ллл-ллл-люссссся, я ссс-ссс-сеня взагалі не пив! - От...
Микола Череднік
ЗОЛОТІ ТРОТУАРИ ЖИТОМИРА 04.11.2017 - 23:27

Як чиновники витрачают наші гроші

У жовтні 2016 року я вже писав про реконструкцію тротуарів у Житомирі (тут можна детально ознайомитися з матеріалами). Тоді, не називав імен та посад тих, через кого центр міста вже сьомий місяць знаходиться у стані постійної розрухи.

Можна терпіти незручності, але не можна терпіти брехню, халатність і бездіяльністьмісцевих чиновників. За останні півроку можна говорити про ще більшу халатність та бездіяльність чиновників міської ради.Житомиряни заслуговують знати своїх «героїв», тих, через кого місто зазнає колосальних збитків. І мова не лише про погані роботи та завищені ціни, що є очевидним для усіх. Мова також про підприємців, бізнес яких на вулицях, де йде реконструкція, зазнає постійних збитків. Адже клієнти просто не доходять до них. А скільки житомирян після прогулянок тротуарами «зі смугами перешкод» змушені купувати нове взуття? Хто рахував іміджеві втрати міста? Житомир зі своїми тротуарами зганьбився на всю країну.

Ця стаття допоможе зрозуміти весь процес із середини.

 

Про тендер

 

Все розпочалося з організації відкритих торгів. Вже тоді компаніям, які бажали взяти участь, не надавали технічну документацію на проект. Уявіть: ви хочете побудувати будинок, запрошуєте будівельні компанії та пропонуєте їм будувати, навіть не кажучи, який будинок потрібний. Погодьтеся, це дуже дивно. Будівельники не можуть прорахувати вартість та терміни виконання робіт, якщо вони не мають проект.

Схоже, що управління капітального будівництва (далі – УКБ) не було зацікавлене в тому, щоб якась інша компанія, крім «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія», брала участь у торгах та проводила ці роботи. У свою чергу УКБ та її керівництво не зробили нічого, щоб запросити до торгів якомога більше компаній та створити конкуренцію. Навпаки, робилося все можливе, щоб не допустити інші компанії до участі в торгах. Якщо б торги відбувались у системі PROZZORO і було залучено декілька великих компаній, вартість робіт була би меншою на декілька мільйонів гривень.

Склалося враження, що УКБ очолюване на той час Дмитром Болейком, не було зацікавлене у найменшій ціні на роботи. Так само як не був зацікавлений в участі у торгах авторитетних та відомих компаній. Про репутацію горезвісного ТОВ «Ві. Ай. Пі. Будівельна компанія» далі ще піде мова, але сайт «Наші гроші» дещо вже писав про компанію (посилання).

 

Про обрання переможця

 

У підсумку виграла компанія, яка запропонувала ціну більшу на 1 млн грн, ніж інший учасник торгів – місцева будівельна компанія «ФАВОРИТ» (посилання). Документи, подані ТОВ «Ві. Ай. Пі. Будівельна компанія», навіть на око не витримують критики. Дуже дивно, чому спеціалісти УКБ ретельно не перевірили та не проаналізували заявку переможця. Адже фахівці відразу говорили про нереальні строки виконання робіт!

ТОВ «Ві. Ай. Пі.Будівельна компанія» в документах вказало, що має 4 штатних працівники і до цього виконало 4 будівельних проекти: заміна двох котлів, будівництво приміщень, критого басейну та школи.

З такою репутацією компанія, що не має жодного досвіду укладки тротуарної плитки та реконструкції тротуарів, зі штатом, що складається з директора, бухгалтера, інженера-проектувальника та інженера з проектно-кошторисних робіт , взялася за реконструкцію одночасно трьох центральних вулиць із загальним об’ємом робіт близько 30 000 м2 .

Іще більш важко уявити, щоб увесь цей об’єм робіт був зроблений за два місяці.

Зрештою, за 9 місяців незавершена більша частина робіт та є значні недоліки вже завершених ділянок.

На час підписання договорів між УКБ Житомирської міської ради та ТОВ «Ві. Ай. Пі. Будівельна компанія» вже були відкриті судові справи проти компанії-підрядника (посилання). Усі ці матеріали були у відкритому доступі, але ніхто і не збирався дізнатися більше про цю компанію.

 

Про договір з підрядником

 

Довгий час ніхто в місті не знав, що написано в договорах про реконструкцію тротуарів. З вуст чиновників у пресу потрапляла інформація, якій вірили. Але це було відвертою брехнею. Наприклад, Олексій Ясюнецький (на той момент перший заступник міського голови, наразі перший заступник голови обласної адміністрації) 16 вересня 2016 року говорив про «унікальну плитку» з гарантійним терміном на 15 років (посилання).

У договорах, підписаних між містом в особі управління капітального будівництва та підрядником в особі ТОВ «Ві. Ай. Пі. Будівельна компанія», йде мова про гарантійний строк експлуатації терміном на 3 роки.

Навіть якщо виробник плитки дає гарантію терміном на 15 років, то через 3 роки місто не зможе висунути претензій до виробника плитки. Бо підприємство-виробник плитки не має жодних зобов’язань перед містом.

Згідно з документацією конкурсних торгів, гарантія на виконані роботи повинна була становити 10 років. За проведення торгів та підписання договорів відповідав Дмитро Болейко. Саме він, у першу чергу, має відповідати за всі махінації та зловживання, які мали місце в цій історії.

Дмитро Болейко був членом команди Сергія Сухомлина у проекті «Школа мерів». (посилання). Тобто був людиною, наближеною до міського голови. Він став начальником такого важливого для міста управління, не маючи ні відповідного досвіду для цієї посади, ні відповідної освіти.

Пан Болейко закінчив Житомирський держаний технологічний університет за спеціальністю «Менеджмент». До роботи в УКБ працював у будівельній компанії «Елітбуд-1», директором якої є його брат Денис Болейко. Про компанію «Елітбуд-1» написано не менше, ніж про славно звісну «Ві. Ай. Пі. Будівельна компанія». Вона теж вдало виграє тендери. (посилання).

Вже у жовтні 2016 року було зрозуміло, що термінів будівництва дотриматися не вдасться, і видно «якісне» виконання робіт підрядником. Міський голова Житомира Сергій Іванович Сухомлин 22 листопада заявив, що акти виконаних робіт з підрядником не підписуватимуться (посилання). Але після цього акти не лише підписувалися, а й оперативно здійснювався перерахунок коштів підряднику.

Тим, хто мав справу з казначейством, відомо про затримки з перерахуваннями коштів. Але «Ві. Ай. Пі. Будівельна компанія» кошти отримала на другий день.

Міський голова заявляв, що до підрядника будуть застосовуватися штрафні санкції, аж до розірвання договору. Але досі жодних фінансових санкцій не було.

У договорі відсутні пункти про штрафи та санкції, у випадку якщо роботи будуть виконані невчасно або неякісно.

Договір досі чинний. Міська рада не розірвала його. Куди дивиться юридичний департамент міської ради, невідомо. Адже за цей час можна було вчинити хоча б якісь дії на захист інтересів міста та житомирян.

Однак, 3 квітня 2017 року УКБ знову підписало акт виконаних робіт, а вже 4 квітня компанії перерахували 1,1 млн грн.

Наразі в Господарському суді Житомирської області розглядається дві справи за позовом ТОВ «Ві. Ай. Пі. Будівельна компанія» до Житомирської міської ради про несплату 1 843 008 грн за вже виконані роботи. Міська рада адекватних дій у відповідь не робить. Це може призвести до того, що львівській компанії вдасться відсудити у Житомира ще 1,8 млн грн.

Відповідь на питання «Чи відстоюють чиновники інтереси міста та мешканців?» очевидна– ні! Вони і надалі «дерибанитимуть» кошти та придумуватимуть нові схеми і проекти, а місто хирітиме через їхню бездіяльність.

Якщо міська рада справді працює в інтересах житомирян, вона мала би зробити наступні речі:

провести незалежну експертизу якості робіт і матеріалів;

розпочати процес розірвання договору зі львівською компанією через недотримання термінів та якості робіт;

вже зараз залучати будівельні компанії до участі в тендері на роботи, які залишилося виконати;

провести справді відкритий та чесний тендер через систему електронних закупівель PROZORRO.

Щоби таке не повторилося, потрібно оприлюднювати інформацію про договори та угоди, які укладаються міською радою. Чиновники міської ради повинні працювати в інтересах міста, а не своїх власних. Жителі міста, коштом яких утримується виконавчий комітет, мають право знати, які договори та на яких умовах укладаються від імені міста.

Нині чиновники не бояться ні правоохоронних органів та установ, які б мали запобігати корупції, ні громадськості, ні навіть міського голови. Єдине, чого бояться чиновники, – це публічності.

Це дозволить виявляти подібні угоди та схеми на початковому етапі. Та заощаджувати мільйони гривень житомирян.

Міська рада не місце для «схемщиків», які отримують посаду для власного зиску. Мають бути відкриті конкурси, щоб посади отримували фахівці та спеціалісти, які справді хочуть розвивати місто та працювати в його інтересах.

Керівництво міста має відстоювати інтереси житомирян своїми діями, а не словами та заявами.

Житомирські новини