RSS
Четвер, 28 березня 2024, 16:01
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- Телефонує безробітний житомирянин у приймальню місцевого чиновника: — Алло, це приймальня Івана Івановича. Слухаю —...

Тарифний геноцид? За що і скільки доведеться платити житомирянам

20.05.2015 07:54

Житомир, новини - Сьогодні в умовах складної економічної ситуації в країні держава намагається уникнути дефолту і виконати обіцянки нашим кредиторам. З цією метою розпочато активну фазу енергоощадної політики, що змушує згадати про економію вже і простих українців. Нові тарифи на електроенергію, газ, тепло і гарячу воду почали діяти.

Газета «Місто» пропонує вам ознайомитись із тезами, що допоможуть розібратися за що і скільки доведеться платити. Чи зможе пересічний українець вижити при такому диспропорційному зростанні вартості "комуналки"?

За межею зубожіння
Спершу визначмося, чому наші доходи такі жалюгідні. Для цього ви маєте знати, що межа бідності - це коли людина на себе витрачає, за стандартами ООН, на проживання менш як 5 доларів на день. Тобто, на місяць - менш як 150 доларів...

За курсом Національного банку - це приблизно 3170 грн. Тому, перш ніж вирішувати, "навіщо жити" і "як" - треба вирішити, "на що"... Встановлений відповідно до законодавства прожитковий мінімум в Україні нині приблизно дорівнює 1,3 дол. на день, або 55 дол. на місяць. Зверніть увагу: ця сума передбачає не тільки витрати на харчування, а й витрати на комунальні послуги, проїзд, одяг. При цьому цей прожитковий мінімум не враховує медичні послуги, освіту та багато іншого, без чого нормальне життя сучасної людини просто неповноцінне. Нардепи у ВРУ, обрані на хвилі піднесення після Революції Гідності, чомусь вирішили, що на 2015 р. для нас цілком достатній прожитковий мінімум - 1176 грн на місяць. Зауважте: в Україні з 2010 року працювала програма щодо подолання та запобігання бідності, яка втратила чинність у 2014 році, й сьогодні такої програми просто нема…

Голі факти
Газ. Найбільш потужного удару по кишені наших громадян завдадуть ціни на "блакитне паливо", оскільки ще у березні ми платили за один кубічний метр газу по 1,089 грн. З квітня ціна на нього зросла у 3,3 раза (3,6 грн. ), а у травні дорівнює 7, 18 грн., що у 6,5 раза ВИЩЕ від березневої. Щоправда, такий тариф діятиме до жовтня - початку опалювального сезону. Тоді вартість 1 "куба" знову знизять до 3,6 грн, однак тільки для тих споживачів, які зуміють обігріти свою оселю, випаливши не більше як 200 м куб. за місяць. Ви - пробували? Ті, хто перевищить встановлений ліміт, - заплатять по 7,18 грн за кожний наступний кубик.
Ціна газу, що використовуватиметься населенням для приготування їжі й підігрівання води, зросте з 1182 грн за тис. куб. м до 7188 грн за 1 тис. куб м. Усі наведені цифри стосуються споживачів, у яких наявні лічильники. Якщо ж лічильники відсутні, то населення платитиме за газ єдину ціну 7188 грн за 1 тис. куб. м.

Для підприємств тариф також змінено, тому тепер він становитиме 2994,3 грн за 1 тис. куб м. До цього мінімальний тариф був близько 1309,20 грн за 1000 куб. м, таким чином, він підвищився в 2,28 рази. Підвищення тарифів на газ не оминуло і ціни на товарний природний газ власного видобутку для "Укргазвидобування". Так, новий тариф становить 1590 грн за 1 тис. куб. м, отже відбулось зростання ціни на 355%. Загальний тариф на транспортування природного газу також підвищено: до 656,2 грн за 1 тис. куб.

Таким чином, як і було зазначено в меморандумі з МВФ, підписаному президентом, прем'єр-міністром, главами Мінфіну і Нацбанку наприкінці лютого поточного року, стосовно всіх категорій споживачів підвищення тарифів на газ у середньому становитиме 280%.
Централізоване опалення та підігрівання води. Враховуючи, що вартість газу для підприємств теплоенерго зросла в 2,2 раза з 1 квітня цього року, тобто до 2 934 грн за 1 тис. куб. м, а в структурі тарифу на тепло витрати на газ становлять близько 60 %, на гарячу воду - 50 %, то ціни за опалення збільшаться майже на 72 %, відповідно, на гарячу воду - до 60 %.
Вода. Також з 1 квітня тарифи на гарячу воду зросли в середньому по Україні на 55%. Слідом за цим з 1 травня - подорожчає ще й холодна вода, у декого - на всі 100%, і в НКРЕКП це пояснюють підвищенням цін на електроенергію.
Варто зазначити, що у кожному регіоні діють різні тарифи на опалення і гарячу воду. Нацкомісія збирається коригувати тарифи для теплопостачальних підприємств різних міст.

У підсумку бачимо, що вартість квартплати за однокімнатну квартиру з централізованим опаленням та гарячим водопостачанням в середньому підвищиться на 400 грн, за двокімнатну – на 600 грн, трикімнатну – на 900 грн. Але знову ж таки, усе залежатиме від того, скільки осіб прописано у квартирі, чи є лічильники, який вид опалення помешкання (АГВ, пічкове чи централізоване) та гарячої води (бойлер чи

Електроенергія. З 1 квітня 2015 року і по 1 березня 2017 року споживачів розділять на три групи - залежно від обсягів використаної електроенергії: 1-ша - до 100 кВт/год. на місяць - 0,37 грн за кВт/год.; 2-га - від 100 кВт/год. до 600 кВт/год. на місяць - 0,63 грн за кВт/год.; 3-тя - більше ніж 600 кВт/год. на місяць - 1,4 грн за кВт/год.

Востаннє комісія переглядала тарифи на електроенергію для населення з 1 червня 2014 року, підвищивши їх на 10-40%, залежно від обсягів споживання. Максимальне зростання тарифів на електроенергію для населення на 40% було встановлено лише для тих, хто споживає понад 800 кВт/год на місяць. До 1 квітня середньозважений рівень тарифу для населення становив 35,58 копійки за кВт/год. А через два роки буде 122,83 копійки.
Найменше за світло платитимуть власники двозонних лічильників, оскільки вночі електроенергія коштуватиме наполовину дешевше.

Утримання будинку. Крім цього, для таких послуг, як холодне водопостачання та водовідведення, обслуговування будинку, до якого віднесено вивезення сміття, прибирання території та інші роботи - встановлення тарифів віддано на розсуд органів місцевого самоврядування. Оскільки зміни, ухвалені до Держбюджету, проводилися з розрахунку офіційно встановленого рівня інфляції у розмірі 26 %, то відповідно і вартість "квартплати" найближчим часом також має зрости пропорційно, адже її індексацію ще не проводили.

Погляд у майбутнє
Нескладно здогадатися, що всі ці підвищення тарифів призведуть до масових неплатежів по рахунках від ЖКГ. Тільки на січень 2015 р. 18 відсотків українців не оплатили рахунків за комунальні послуги. Це разом - на суму близько 14 млн грн. За нових цін цей показник має всі шанси сягнути і за 100 мільйонів… Ось тому наша влада готує низку превентивних заходів, щоб боротися зі зловмисними боржниками, якими мимоволі стануть наші співвітчизники. До чого призведе таке гіпотетичне протистояння - можна лише прогнозувати. Щоправда, більшість із таких прогнозів – не дуже втішні…


Що робити?
Субсидії
В умовах підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги держава передбачила механізм відшкодування витрат населення, зокрема, шляхом надання субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу.
Економити на всьому – це основне.

Дмитро Руденький

Житомирські новини