RSS
П'ятниця, 19 квітня 2024, 12:35
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- Повертається додому місцевий чиновник, добряче хильнувши з колегами: - Ллл-ллл-люссссся, я ссс-ссс-сеня взагалі не пив! - От...

Житомир: Пам’ятник у ролі міни сповільненої дії

10.07.2015 09:19

Житомир, пам’ятник Падеревському - Ще 16 жовтня 2013 року виконком Житомирської міськради задовольнив клопотання Генерального консульства Республіки Польща у м. Вінниці про встановлення пам’ятника Ігнацію Падеревському — видатному польському державному діячеві та всесвітньовідомому музиканту-віртуозу. З подачі нині вже відправленого у відставку міського голови Житомира Володимира Дебоя рішення ухвалили без громадського обговорення і навіть затвердження сесії міськради. Мотиви цілком зрозумілі, бо ні житомиряни, ні депутати навряд чи погодились би на встановлення у центрі міста монумента людині, яка була не лише видатним митцем, а й очолювала уряд Польщі у період збройної агресії проти Західноукраїнської Народної Республіки та окупації поляками Галичини.

Утім, за перипетіями подій, що врешті-решт призвели до Революції гідності, підкилимові рішення фактичного штабу регіоналів, яким був міськвиконком, залишились без реагування та з часом призабулися. Пристрасті спалахнули лише після того, як буквально днями перед самим входом до католицького храму святого Йоана з Дуклі авральними темпами спорудили підніжжя монумента Падеревському, загальна висота скульптурної композиції якому сягатиме 5,5 метра.

Промовистий факт, що першими свій протест висловили саме парафіяни-католики. Їхню позицію озвучив речник провінції святого Михаїла Архангела брат Патрік Оліх: «Польське громадське товариство хоче встановити перед храмом пам’ятник особі, що неоднозначно сприймає українське суспільство і яка не вписується в духовність католицької церкви».

Думка абсолютно вірна, бо фактично йдеться про те, щоб, наприклад, перед якимось із православних храмів Московського патріархату в Україні встановили монумент Петру І, Катерині ІІ чи Петру Столипіну — видатним діячам історії Росії, однак людям суто світським і, м’яко кажучи, не дуже шанованим українцями. До речі, навряд чи навіть у Польщі є хоч один приклад подібного поєднання святого з грішним, яким хочуть «збагатити» Житомир.

Ще більше спантеличує вибір саме Падеревського як символа польсько-українських духовно-культурних зв’язків на Житомирщині. Видатний музикант справді неодноразово приїздив у Житомир, де на схилі літ оселилися батьки майбутнього прем’єр-міністра Польщі, однак народився він на Вінниччині, де діє польське консульство, яке чомусь ініціювало спорудження пам’ятника Падеревському в сусідній області. Натомість у Житомирі понад десять років жив і плідно працював видатний письменник і оспівувач українського Полісся Юзеф Ігнацій Крашевський, якого заслужено називають польським Вальтером Скоттом. У Житомирі народився і завершив свій земний шлях видатний піаніст і композитор Юліуш Зарембський, а Бердичів — мала батьківщина прозаїка світової слави Джозефа Конрада (Коженьовського). Навіть уродженець Житомирщини видатний український поет Максим Рильський — поляк за етнічним походженням.

Це не повний перелік видатних особистостей, чиї імена справді об’єднують, а не роз’єднують українські й польські народи. Однак з незрозумілих причин маємо те, що маємо, — пам’ятник, що загрожує стати міною сповільненої дії для міської громади і навіть міждержавних відносин наших країн.

Не дивно, що виконувач обов’язків міського голови Житомира Любов Цимбалюк після проведення емоційного «круглого столу» між представниками зацікавлених сторін прийняла соломонове рішення — призупинити роботи зі встановлення монумента Падеревському. Не менш очевидно, що розв’язання проблеми, яка спонукає до припущень про цілеспрямовану провокацію, вже неможливе без участі дипломатичних відомств України і Польщі, без чого містечкова ухвала міськвиконкому дворічної давнини стане своєрідним запалом конфлікту на радість російському сусідові.

Віктор ШПАК, Урядовий кур'єр

Житомирські новини