RSS
Четвер, 25 квітня 2024, 16:20
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
іменинники

Рудь Петр Владимирович - Житомирская область. Политик, бизнесмен, меценат

Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- Одного разу в американського дипломата запитали: - Що таке чиновницька дипломатія? Американець відповів: - О! Це...

Олег Умінський: Справжня Народна рада – повинна відстоювати інтереси громади

01.02.2014 11:21

Останні події в Україні збурили громадськість s свідомість звичайних громадян. І знову політики намагаються роз’єднати українців. Протести, заяви політиків, справжні бойові дії та кровопролиття у Києві розділили наших громадян на тих, хто підтримує протестувальників і тих, хто рішуче засуджує.   

Хвиля народного бунту докотилася і до нашого рідного Житомира. Зазвичай мирне наше місто перетворилося на такий собі плацдарм «запеклих» подій. Лише за два останніх місяці в Житомирі було скоєно близько 17 випадків нападу на активістів Євромайдану та провокацій в їх бік.

На тому тижні обурений натовп намагався взяти штурмом приміщення  облдержадміністрації. В хід пішли  вибухові пакети та навіть відбулася сутичка протестувальників з працівниками міліції. Справжнім резонансом стала інформація про затримання житомирянами невідомих, які намагалися викрасти активіста Євромайдану прямо в центрі міста. Ось чому вся увага житомирян сьогодні прикута до останніх політичних подій як в Житомирі, так і в цілому по країні.  

Вслід за Житомиром, по області почали створюватися такі собі «народні ради». Житомиряни у захваті – нарешті буде справжня народна влада! Але як показує практика, більшість   звичайних громадян  і активістів, не до кінця усвідомлюють, що це таке і які функції повинні виконувати ці «народні ради». Так, багато хто з житомирян повірив, що створена Народна рада Житомира – це дійсно представницький орган громади, який перейме на себе функції недієвої влади. Але практика, на жаль показує, що це не так. Дехто з громадських діячів вже заявив, що новостворені «народні ради» - це звичайна гра «політиканів», аби переформатувати владу і фінансові потоки «під себе». 

Тому редакція «Житомирські новини» звернулася за коментарем до відомого громадського діяча нашого міста, екс-голови Громадської ради при ОДА, члена правління Житомирської обласної спілки ветеранів Афганської війни Олега Умінського.

Олег Феліксович, який приймає активну участь в засіданнях громади та Народної ради, одразу ж розмежував: справжня «Народна рада» - це  дорадчий орган громади, який дійсно спроможний впливати на владу. А «народна рада», котра була створена з числа депутатів міськради – є звичайною депутатською групою. Якщо з депутатською групою більш-менш все зрозуміло, то з приводу Народної ради, яка б відстоювала інтереси громади, Олег Умінський пояснив наступне.

«Сьогоднішні події, які відбуваються в країні і безпосередньо у Житомирі, це безперечно крок вперед. Сьогодні відбувається створення народних рад громад. На мій погляд Народна рада, це є дорадчий орган і може бути у вигляді Громадського об’єднання або громадського формування. Тому що все, що відбувається - має позитив лише тоді, коли діє у правому полі», - вважає громадський діяч.

«Є виконком міської ради, є міська рада, є депутати. Всі вони - були законно обрані. Виконком міської ради -  він обирається депутатами. Чому б цій Народній раді, яка сьогодні зібралася, і в яку увійшли активні люди міста, не надавати рекомендації кандидатам, які можуть увійти у склад виконкому Житомирської міської ради. Адже в Народну раду входять люди, які небайдужі до сьогоднішньої ситуації. Ці люди хочуть змін, вони втомилися від ситуації, в якій ми перебуваємо», - висловлює своє бачення Олег Умінський.

За його словами, згідно «Закону України про місцеве самоврядування», виконком міської ради формується за поданням міського голови і голосується депутатами міської ради. Але рекомендації може давати і Народна рада.

«Що таке місто Житомир? Житомир – це 300 тисяч мешканців, які одне одного знають, якщо не прямо, то через друзів. В моєму баченні, Народна рада приймає для себе певні критерії, наприклад членом виконкому не може бути депутат ради будь-якого рівня. Це – не суперечить законодавству і ця норма може зменшити рівень політичної корупції у місцевій владі. Тому, чому вона не може бути? Але Народна рада може сама приймати, по якому критерію відбирати. Критеріїв  може бути і більше. І коли ми говоримо про переформатування міськвиконкому, тоді, наприклад, я даю рекомендацію Іванову Івану Івановичу на участь в виконкомі і подаю таку заявку до Народної ради. Народна рада зібралася, вони подивилися, чи ця людина підходить по критеріям, які сама ж Народна рада обрала і коли ця людина пройшла всі ці критерії, вона може бути рекомендована міському голові. У свою чергу міський голова отримує ці рекомендації і, відповідно до вакансій, приймає рішення, хоча рекомендованих кандидатів може бути і сто і двісті. Якщо є двісті рекомендованих кандидатів, так ось міському голові подаються ці двісті кандидатів, а він вже разом з депутатами вирішує кого обрати. Це і є на мій погляд  народовладдям, коли міський голова, коли депутати, які обрані громадою міста Житомира, виконують накази громади, виконують накази своїх виборців», -  підкреслює громадський діяч.

«Народні обранці повинні виконувати накази своїх виборців і тому немає ніяких перешкод  щоб так зробити. І це буде справді той діалог, який може врегулювати ситуацію в тому числі і в Житомирі. Немає ніяких контраргументів і ніякої неузгодженості щоб цього не робити», - наголошує Олег Умінський.

Житомирські новини