RSS
Вівторок, 19 березня 2024, 06:03
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- Повертається додому місцевий чиновник, добряче хильнувши з колегами: - Ллл-ллл-люссссся, я ссс-ссс-сеня взагалі не пив! - От...
Микола Череднік
Про розбиті вікна 05.16.2018 - 09:41

Існує теорія, що якщо хтось розбив у будинку скло і ніхто не вставив нове, незабаром жодного цілого вікна у будинку не залишиться. Безлад навколо нас спонукає поводитися нецивілізовано і нехтувати суспільними нормами та правилами. Наприклад, якщо на пустирі декілька людей викинуть сміття, незабаром на тому місці буде справжній смітник. Лише декілька сміттєвих пакетів, викинутих у недозволеному місці, підбурює людей робити так само, при цьому порушуючи правила та норми. Таких прикладів безліч. Багато хто був свідками, коли з кількох пакетів виникали незаконні звалища сміття.

Те середовище, у якому ми живемо, підтверджує цю теорію. Адже переважна більшість нашого суспільства порушує загальноприйняті норми. Якщо люди бачать, що інші особи порушують правила і їм це сходить з рук, то вони вважають, що можуть діяти так само.

Ми спостерігаємо тотальну безкарність. Не дивно читати у місцевих новинах, як один вкрав зливні решітки, другий викопав посаджені розслини, третій бачить, що їм це зійшло з рук і також починає красти або руйнувати. І ось вже навіть ті, хто пішов би на крадіжку лише у крайньому випадку, роблять це тому, що така поведінка стала нормою.

Так само розкриваються і стають відомими суспільству мільйонні схеми міських чиновників - майже кожного місяця новий гучний скандал. Ситуація на державному рівні ще гірша: кожного дня повідомляють про нового корупціонера та хабарника-високопосадовця. Пересічні люди бачать, що певна категорія людей, яка мала б працювати в інтересах усього суспільства, працює виключно для власного збагачення. Важливо те, що не усі чиновники та службовці є хабарниками. Багато з них чесні та порядні люди і спеціалісти, але загальне враження формується на іншому емоційному фоні. Це і є тими розбитими вікнами, які призводять до того, що суспільство починає бити й інші вікна, поступово руйнуючи весь будинок. Нехтування загальноприйнятими правилами політичних еліт (хоча елітами їх назвати важко) призводить до того, що усе суспільство забуває про правила.

«Ремонтувати вікна» політичної еліти мала б правоохоронна та судова системи. Але, як показує практика та досвід, після усіх гучних затримань і звинувачень ніхто не отримує вироків та покарання. Це ще більше посилює безкарність та безлад, який відбувається.

Багато хто каже, що риба гниє з голови. І з цим не можна не погодитися. Адже пересічні громадяни, бачачи, що «верхівка» краде, намагаються і самі красти, лише масштаб і спосіб інші. Якщо підлеглі бачать, що їхнє керівництво займається корупцією, через певний час вони також почнуть це робити. Корупція у нашій державі не лише у владі, вона у всіх сферах та галузях нашого життя. Фактично, корупція з дитинства (пологовий будинок, дитячий садок, школа) супроводжує нас до кінця життя.

Нещодавно переглядав інтерв’ю з одним відомим українським бізнесменом, який розповідав, що в Україні він заробив великий капітал, не сплачуючи податки, і продовжує їх не сплачувати. Натомість його будівельний бізнес успішно працює лише тому, що він дає хабарі чиновникам, щоб ті швидко узгоджувати будівництво та здачу об’єктів. Але коли він веде бізнес у США - сплачує усі податки, дотримується законів і не намагається їх обійти. Ми усі живемо в країні, де відбувся зсув суспільних норм, і де неприйнятні норми співіснування стали домінантними та звичними для нас.

 

Риба гниє з голови, але чистять її з хвоста.

 

Поки люди будуть дозволяти політикам обманювати себе – політики будуть їх дурити. Абсолютно немає значення, яким буде прізвище наступного Президента або міського голови, якщо люди не почнуть його контролювати. Пам’ятаєте, як казали, що з фронту повернуться розумні, досвідчені, рішучі та візьмуть під контроль продажну владу? Але цього не відбулося. Ті елементи у військовій формі, які виникли у нашому місті (називати їх АТОшниками або учасниками війни на сході – це принижувати справжніх АТОшників та учасників війни) займаються переважно відстоюванням комерційно-бізнесових інтересів певних груп. Наразі ніякого ефективного громадського контролю з боку фронтовиків немає. Так само немає ефективного громадського контролю і з боку представників громади.

Мають бути дієві механізми контролю за бюджетом, витратами, закупівлями, роботою комунальних підприємств. Процедури мають бути простими, прозорими та зрозумілими для усієї громади, а не для обраних. Усі ці громадські ради та робочі групи у своїй більшості – фейкові, для відволікання уваги та виснаження поодиноких активістів. Адже не секрет, що деяких активістів, як і АТОшників, використовують для зведення рахунків чи для відстоювання комерційних інтересів.

Люди, які приходять у владу мають звикати, що їх контролюють. Що влада - це служіння, що це важко і дискомфортно. Що це не привілеї та гарантія безкарності, які ти собі купив на 5 років. І тоді у владу будуть потрапляти інші люди, з іншими компетенціями, цінностями, моральними та етичними якостями.

Наразі дієвими механізмами контролю, крім виборів, бачу наступні:

1) громадські наглядові ради комунальних підприємств;

2) затверджений Статут міста з чіткими процедурами взаємодії між владою та громадою;

3) відкриті конкурси на посади місцевого самоврядування.

 

І поки цього немає і вони належним чином не функціонують, це означає, що влада не зацікавлена бути підконтрольною та підзвітною громадянам і суспільству.

Житомирські новини