RSS
Четвер, 28 березня 2024, 16:31
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- В Житомирі судять чоловіка, який у парку Гагаріна пограбував спортсменів. Розкажіть, підсудний, як ви здійснили...

На Житомирщині презентували Національний проєкт зі збереження бортництва

30.08.2020 10:25

Житомирські новини - У краю бортництва, на Житомирщині, завершилася науково-дослідницька експедиція в рамках Національного проєкту «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі». Проєкт охоплює три області та реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Команда проєкту на чолі з куратором, директором Вишгородського історико-культурного заповідника Владою Литовченко проводить наукові експедиції по осередкам бортництва Київської, Рівненської та Житомирської областей з метою знаходження нових осередків стародавнього ремесла, збирання інформації від носіїв, формування фото- і відеоархівів. До житомирської експедиції долучився Президент України 2005-2010 рр. Віктор Ющенко.

Як зазначає Влада Литовченко, через пандемію усі активності проєкту були переведені в онлайн. Головним центральним елементом програми стане віртуальний музей бортництва, який складатиметься із «віртуальних філій» музеїв-партнерів Проєкту, в яких є експозиції бортей. Це Національний музей народної архітектури та побуту України (Пирогів), Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав», Вишгородський історико-культурний заповідник, Житомирський обласний краєзнавчий музей, Рівненський обласний краєзнавчий музей, Сарненський історико-етнографічний музей, Олевський краєзнавчий музей і етнографічний музей «Українське село» (Києво-Святошинський район).

«На новоствореній веб-платформі можна буде потрапити до віртуального світу архаїчного бджолярства. Простір платформи буде наповнено віртуальними експозиціями та інтерактивною інформацією у вигляді оцифрованих експонатів, сферичних панорам, 3-D моделей бортей, а також інтерактивного іміджевого альбому, інтерактивного календаря, набору інтерактивних листівок, Qr-карток із доданою інформацією тощо.Весь матеріал, напрацьований цим проєктом, можна буде використовувати для створення номінаційного досьє щодо презентації бортництва у репрезентативних списках нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО», – розповіла Литовченко.

Проєкт активно підтримує Житомирська облдержадміністрація. Як нагадав Голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко, Житомирщину представлено в Національному переліку нематеріальної спадщини таким елементом як «бортництво».

«Всі наші сакральні та пам’ятні надбання спадку заслуговують на цікавість, дослідження та поширення серед широкого загалу. Для популяризації промислу нами розроблено туристичні маршрути Олевщиною, один з яких «Дикий мед або бортництво», – розповів Віталій Бунечко.

Перший заступник голови Житомирської ОДА Володимир Федоренко наголосив, що завдання влади – захистити і зберегти спадщину як базу національної та регіональної культури.

«На жаль, бортництво переживає важкі часи, кількість бортників поступово зменшується. Важко знайти матеріал для борті, відповідну деревину. Тому важливо зберегти, перейняти, зафіксувати стародавні традиції поколінь», – зазначив Володимир Федоренко.

Команда проєкту разом із Віктором Ющенком та Володимиром Федоренком відвідала сім’ї бортників у Олевському районі, зокрема, господарство Миколи Ренкаса з с.Рудня-Перганська. Ренкас займається древнім промислом вже кілька десятиліть і має 30 бортей. Деякі з них розташовані на деревах. Гості мали змогу особисто піднятися до них за допомогою женні з лосиної шкіри і роздивитися бортні соти.

Другий бортник, у якого побували дослідники, – Анатолій Скуміні з села Хочино Олевського району. Анатолій власноруч виробляє борті, їх у ньогопонад50,розташованих на площі приблизно 50 га. Анатолій – спадковий бортник, ремеслом займається також і його 23-річний син Андрій.

Житомирські бортники занепокоєні тим, що бортне ремесло зникає, бо займатись ним складно, а лісовий мед важко продати дорожче, ніж вуликовий. Віктор Ющенко пообіцяв на найближчій зустрічі з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем обговорити питання збереження та популяризації бортництва в Україні.

Житомирські новини