RSS
Четвер, 28 березня 2024, 15:08
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- - Алло, це пожежна частина? -Так!  - У мене в кімнаті - велика пожежа, рятуйте! - Скажіть, де ви знаходитесь територіально? - У...

Як у Житомирі розбазарюють землю парків

14.01.2014 17:47

Сьогодні, 14 січня, у прокуратурі області відбувся брифінг на тему: «Результати проведених у 2013 році перевірок додержання вимог земельного законодавства» за участю начальника управління представництва, захисту інтересів громадян і держави у суді Роксолани Гребенюк і начальника відділу захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин прокуратури області Сергія Бугайова.

Роксолана Гребенюк зазначила, що у ході перевірок виявлено чимало порушень земельного законодавства, зокрема, факти нецільового використання земель, несвоєчасної сплати земельного податку та орендної плати, невідшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, прийняття незаконних рішень про виділення земель.

У цілому минулого року прокуратурою області пред’явлено 234 позови у сфері земельних відносин, з яких задоволено 165 позовів на суму понад 52 млн грн. За рішеннями суду реально повернено понад 700 га земель та попереджено незаконне надання понад 2,3 тис га земель.

Прокурор повідомила журналістам, що особливо підвищений інтерес у любителів обійти закон викликають землі навколо водойм (річок, озер, струмків) – так звані прибережні захисні смуги, які охороняються законом від забудови. Лише останнім часом у зоні прибережно-захисної смуги м.Житомира встановлено 7 порушень чинного законодавства, на які прокуратурою відповідно прореаговано – подано позови до суду. Один з них вже задоволено, решта перебувають у провадженні судів.

 «Також недопущено прокуратурою розбазарювання земель Мар’янівського парку», - зауважила Роксолана Гребенюк і додала, що «судами задоволено позови прокурора м. Житомира та скасовано рішення міської ради, якими 15 громадянам надано земельні ділянки для будівництва та обслуговування жилих будинків».

Начальник управління прокуратури області на брифінгу зазначила, що характерними для області є перевищення повноважень при прийнятті обласною та районними держадміністраціями розпоряджень із земельних питань, які не належать до їхньої компетенції.

«За позовом прокуратури області скасовано незаконне розпорядження голови облдержадміністрації, яким  затверджено  проект землеустрою щодо надання в оренду майже 2 га землі, з яких 1,5 га – ріллі, із земель Лугинської селищної ради для виробничих потреб. Водночас повноваження щодо надання ріллі для несільськогосподарських потреб, згідно з чинним законодавством, належать Кабінету Міністрів України», - пояснила прокурор.

Окрім цього, у ході прокурорських перевірок встановлено порушення кримінального характеру. Минулого року у сфері земельних відносин розпочато 9 кримінальних проваджень, з яких 3 направлено до суду з обвинувальними актами. За злочини у сфері земельних відносин засуджено 7 осіб по 4 кримінальних провадженнях.

На брифінгу також повідомлено, що виявлено факти, коли посадовці місцевих рад, райдержадміністрацій та контролюючі органи вчиняли злочини з метою виведення земель із державної та комунальної власності, занижуючи для цього суми орендної плати. Так, у Володарсько-Волинському районі, службові особи Радицької сільради занизили плату за землю ТОВ «Теосдан» у 5 разів з 600 до 100 тис грн. Унаслідок цього до бюджету не надійшло майже 300 тис грн. За цим фактом розпочато кримінальне провадження.

Підсумовуючи розмову, Роксолана Гребенюк зазначила, що порушення закону в земельній сфері є непоодинокими. Зокрема, службовими особами з порушеннями надаються в оренду землі водного фонду, незаконно змінюється цільове призначення земельних ділянок на землі іншого призначення та передаються у приватну власність землі лісогосподарського призначення. І найчастіше зловживання у  земельній сфері спричиняє необізнаність і некомпетентність чиновників у вирішенні земельних питань, а також незнання законів і самими громадянами.

За порушення земельного законодавства минулоріч до відповідальності притягнуто 108 посадових осіб. Слід зазначити, що позитивні результати у цій сфері досягнуті, насамперед, завдяки ініціативі прокурорів. Діяльність відповідних органів контролю є незадовільною: у прокуратуру ними не направлено жодного якісного матеріалу про вчинення кримінально караних діянь.  

Зокрема, органами екологічної інспекції упродовж поточного року з власної ініціативи не направлено жодного матеріалу щодо засмічення і забруднення земель, щодо розміщення об’єктів в прибережно - захисних смугах. А проблема в області існує - перш за все засмічення земель продуктами надропереробки, агрохімікатами та пестицидами, які зберігаються з радянських часів.

Усього за внесеними документами прокурорського реагування попереджено незаконне надання земель площею понад 3,8 тис га.

По закінченню брифінгу, начальник управління прокуратури області Роксолана Гребенюк також відповіла на інші запитання журналістів, що стосується прокурорської діяльності у сфері земельних відносин.

Житомирські новини

Житомирські новини