RSS
Четвер, 28 березня 2024, 19:35
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- П'яний депутат збив лося, але не розгубився, і виклав на ютуб відео з реєстратора в зворотній перемотці, де він його воскрешає,...

За «ленінопадом» має прийти «вождізмопад». Інакше жертви виявляться марними

27.05.2014 09:20

Якби ще півроку тому нам хтось сказав, що в виваженому, толерантному, миролюбному українському суспільстві можливий такий спалах протесту, агресії, – не повірили б. Але сталося так, що у свідомості пересічної людини водночас змішалось занадто багато точок зору, коментарів, образів, посилених виняткової ваги емоційним фактором. Врешті часом здається, що під впливом обставин  ця людина все частіше втрачає головне - здатність  адекватно сприймати події. Вона все більш, м’яко кажучи, не довіряє політикам, але разом з тим залишається пов’язаною з ними, не пропускаючи жодного їх слова. І інколи приходить дивне усвідомлення: люди перестають говорити на болючі теми з точки зору власної позиції, вони все більше цитують отих ненависних собі політиків – місцевих вождів. І за їх точку зору все ще готові багато на що.

Люди (виборці, електорат) знають, що чергові політичні лідери їх, напевно, знову ошукають, спаплюжать пам'ять справжніх героїв, але з дивною завзятістю продовжують вірити і шукати того єдиного, який не зрадить. Переважну більшість людей перестала цікавити власне ідеологія, програма партії чи кандидата (всі вони обіцяють однакову благодать). Їх приваблюють або відштовхують лише конкретні персони. І як це назвати, як не «вождізм»? Той самий «вождізм», який після фізичної ізоляції лідера, перетворив колись впливову і потужну політичну силу у безпомічну групку розгублених і переляканих людей. Ту саму ще вчора сильну і підтримувану на виборах партію, яка повністю втрачає свій вплив, як тільки її лідер «корегує» свою політичну позицію на користь переможця. Саме цей «вождізм» перетворив політичну силу, що створювалася як партія регіонів, тобто партія простих людей, на «акціонерне товариство закритого типу», у якому все залежало від настрою і адекватності однієї людини. Причому це «все» з часом набуло ознак важкої і небезпечної хвороби. Народ врешті знаходить   ліки від подібних хвороб – «майдан». Але сьогодні цілком очевидно, що потрібно шукати інше - вакцину, бо хвороба обов’язково повернеться, вже з іншими вождями.

Що є та вакцина? Саме над цим нині все частіше задумується українська громада.

Сьогодні у суспільстві жваво обговорюється тема нового формату національної політики, основаного на власній школі політології, основні інтелектуальні сили якої зосереджені не в олігархічних бізнес-структурах, яка традиційно залучаються до політики, бо її діяльність потрібно фінансувати, і корегують свої політичні погляди в залежності від ситуації, яка може або сприяти їх бізнесу, або знищити його. Ці нові сили сконцентровані у провідних навчальних закладах, наукових установах та громадських об'єднаннях. Саме вони кажуть рішуче «Ні!» тому самому вождізму, який довів українське суспільство до жахливої кризи. Громадськість вимагає нових рішень, нових ідей і нових облич, або хоча б таких, за якими нема шлейфу гріхів минулих років.

На перший план вже виходять не традиційні соціальні і навіть економічні проблеми, а, насамперед, питання національної безпеки, збереження територіальної цілісності країни, усвідомлення своєї національної ідентичності. Тільки за  умови вирішення цих проблем можливе відродження національної та утвердження загальнолюдської політичної культури, формування національної демократичної доктрини, створення концепції широкої політичної просвіти й системи політологічної освіти в Україні.  

Відбулись президентські вибори. Далі будуть парламентські. То вже зовсім інша ситуація – якщо від президентських залежить сам факт збереження державності, то парламентські будуть вирішувати питання, як далі жити країні. І наскільки вони успішно вирішуватимуться, залежить від того, які нові політичні сили сьогодні вийдуть на виборчий старт.

Тарас Вербич

 

Житомирські новини