RSS
Субота, 20 квітня 2024, 18:24
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
іменинники

Демяненко Юрій Володимирович, екс-начальник УМВС в Житомирській області, полковник міліції

Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- - Ой, сіль розсипалася - це на сварку! - Кохана, а може якось обійдеться? - Ні, любий! Я вже налаштувалась

Житомир, Сергій Ченчевий: «Треба готуватися до оборони країни. ...Настав час прокинутися!»

10.04.2014 13:48

Неприхована агресія, захоплення військовими підрозділами збройних сил Російської Федерації та незаконно створеними збройними формуваннями проросійського гатунку території АР Крим, міста Севастополь, напружена суспільно-політична ситуація на сході нашої країни, де мають місце провокації проти територіальної цілісності України, змусили врешті Верховну Раду прийняти Закон України "Про часткову мобілізацію". Він вступив у дію 21 березня 2014 року. 
Про те, як іде часткова мобілізація в Житомирі та Житомирському районі, які заходи вона передбачає, скільки триватиме, чи буде створено батальйон територіальної оборони, на ці та інші запитання відповідає начальник відділення комплектування та відправки команд Житомирського міськрайонного військкомату майор С.Ю. Ченчевий.

- Сергію Юрійовичу, у нашому суспільстві зараз відбувається дуже багато змін, та найбільше тривожить загроза воєнної інтервенції. Як допоможе новоприйнятий Закон "Про часткову мобілізацію" змінити ситуацію у Збройних Силах України?
- Скажу відверто, ще кілька місяців тому я, мабуть, як і більшість житомирян, не уявляв, наскільки складна ситуація у наших Збройних Силах. Я звільнився у запас у 2002-му. Останні роки, як простий громадянин, працював у різних сферах: на будівництві, у банку, донедавна був директором підприємства. У військкомат прийшов добровольцем місяць тому (точніше - 1 березня, коли вперше оголосили про військову загрозу), і мене відразу залучили до оргроботи.
Те, з чим зіткнувся, мене не просто вразило, а приголомшило. 10-12 років тому у військовослужбовців були низькі зарплати і далеко не кращі умови служби, але те, що побачив зараз, утвердило в думці, що армію всі ці роки цілеспрямовано грабували і знищували. Вважаю, що за це повинні відповісти всі, хто за ці роки входив до командного складу різних рівнів. Сподіваюсь, колись так і буде.
Проте зараз головне, що армія все-таки є, є люди, які виконують свій патріотичний обов’язок перед народом, і є можливість з цієї армії зробити щось нове.
І хоча, на мою думку, Закон про часткову мобілізацію трохи запізнілий (його треба було приймати на кілька тижнів раніше), та він став реальним кроком до приведення Збройних Сил у повну готовність, доукомплектації тих частин, які мають брак ресурсів. Це дає реальний шанс зробити міцнішими і більш боєздатними наші Збройні Сили.

- Тож, чим безпосередньо займаєтесь? Хто, насамперед, підлягає мобілізації?
- Зараз на нашу долю випала робота, яку проводили у країні у 1941-му. Але тоді про загрозу вторгнення іноземних військ знали заздалегідь. Зараз військові формування на організацію і штати воєнного часу переведені раптово, Роботи дуже багато, і це притому, що штати військкоматів за останні роки були скорочені в разів 10. Тому без підтримки населення, органів місцевого самоврядування ми не обійдемося.
На початку березня ми призивали військовозобов’язаних громадян, які відслужили в армії та були звільнені у запас, на учбові збори. Таким чином з Житомира та Житомирського району більше 400 осіб відновили свої військові навички і деякі повернулися по домівках, деякі залишилися в військових частинах вже за мобілізацією.
Сьогодні маємо зовсім іншу ситуацію. Мобілізація - це комплекс заходів, які мають підготувати державну інфраструктуру та військові сили до функціонування під час особливого періоду - бути готовими до війни. Тут головним є виконання всіма громадянами нашої держави свого конституційного обов'язку щодо захисту Батьківщини. Тому нагадаю громадянам, які перебувають на військовому обліку, що з моменту оголошення мобілізації заборонено змінювати місце проживання без дозволу посадової особи; військовозобов’язані, яким прийшла повістка військового комісаріату про прибуття на збори, зобов’язані прибути у вказаний пункт в термін, що зазначений у повістці.

- Мобілізація продовжується. Скільки вона триватиме і чи багато записується добровольців?
- Законом передбачено провести часткову мобілізацію за 45 днів. Можливо, буде кілька хвиль, все залежатиме від ситуації, дій агресора. Зараз, як вже говорив, мобілізуються добровольці, офіцери і сержанти запасу, що мають необхідну військову спеціалізацію та вік до 50 років. Далі, за потреби, призиватимуться офіцери і сержанти запасу потрібних військових спеціальностей віком до 55 років - офіцери, до 50 - солдати і сержанти. Якщо розпочнуться воєнні дії, будуть формуватися батальйони територіальної оборони, які виконуватимуть допоміжні функції, наприклад, загони ППО тощо. Призиватимуться і жінки-військовозобов’язані (лікарі, медсестри та ін.).

- 18-річним юнакам теж чекати повісток?
- Заспокоймо матерів - за часткової мобілізації у цьому потреби немає. В умовах фактичного військового часу не можна залучати людей без армійського до¬свіду, це досить ризиковано і безглуздо. Тому 18-річні хлопці будуть призиватися в останню чергу, звичайно, якщо в цьому буде потреба.

- Як налаштовані житомиряни? Наскільки високий патріотичний дух?
- У мене таке враження, що житомиряни не зовсім розуміють, що діється навколо. Треба готуватися до оборони країни, а вони ніби сплять: одні зайняті тим, що ділять портфелі, шукають вигоди для свого бізнесу, інші вбивають час у барах, ще інші дивляться на "зелених чоловічків" по телевізору і навіть не задумуються, що ті "чоловічки" можуть вже завтра бути у нашому місті й диктувати нам волю Путіна…
От, питали ви про добровольців. Скажу відразу: не всіх добровольців призиваємо. Записували всіх, хто виявив бажання служити, нікому не відмовляли, але багато хто не підходить за віком чи за станом здоров’я. Щоправда, дехто, кого призиваємо, намагається відпроситися: "Може, я посаджу картоплю, а тоді прийду?" або "Давайте, не зараз, як «гряне», я прийду…" Люди не розуміють, що, коли "гряне", буде вже пізно!
Якщо оголошено мобілізацію, ніяких відмовок не може бути! За неявку до військкомату законодавством передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.

- У населення виникає дуже багато питань стосовно соціального захисту мобілізованих…
- Справді, багато телефонують бухгалтери підприємств та організацій, питають, як правильно оформляти документи, нараховувати зарплату. Зараз багато поправок до законодавства: 10 днів тому було одне, а зараз - інше. Ці питання дуже важливі. Скажу коротко. За призваними на збори і резервістами зберігається місце роботи, посада і середня зарплата на підприємстві чи в організації, незалежно від форми власності. Приблизно схема аналогічна, як і для жінок, котрі знаходяться в декретній відпустці. Більш детальну інформацію можна знайти в законодавчих актах, які розміщуються на сайтах Верховної Ради, Кабінету Міністрів та ін. Як на мене, багато моментів соціального захисту мобілізованих ще не враховано. Наприклад, народні депутати нічого не сказали про захист безробітних чи приватних підприємців. Багато людей працюють неофіційно і не мають жодних соціальних гарантій. Над цим би ще попрацювати законотворцям...
У будь-якому випадку, якщо виникають питання щодо мобілізації, телефони військкомату: 25-05-61 (військовий комісар) та 25-13- 24 (черговий).

- Сергію Юрійовичу, ще таке: є бажаючі допомогти армії грошима та продуктами. Куди звертатися? Можна до військкомату?
- Ми всім радимо звертатися безпосередньо до військових частин. Проте згідно з чинним законодавством військова частина не має права брати кошти. Їх треба переказувати на спеціально відкриті рахунки. За потреби ми диктуємо реквізити, але за останній тиждень я особисто продиктував ці реквізити може 3-4 рази.
Не лише армію, наш народ з усіх напрямків знищували соціально і психоло¬гічно, нав’язували хибні стереотипи, можна сказати, відверто зомбували. Настав час прокинутися.
Нам війна не потрібна, нам важко конкурувати із добре навченою та озброєною армією "братнього народу", але ми повинні вистояти і, надіюся, що ми це зробимо.

Ярослава ПОЛІЩУК

Житомирські новини