RSS
Середа, 24 квітня 2024, 00:13
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- Якось жінка запрацювалася до пізна на роботі і вирішила подзвонити з роботи, перевірити обстановку, як там чоловік та...

Житомирські медсестри в зоні АТО: «Потерпи, синочку…»

19.05.2015 20:18

Житомирські новини - Про військові відрядження у зону бойових дій медсестер Житомирського військового госпіталю, подробиці, моменти, про які важко говорити – дізналася кореспондент газети «Місто». Наша розповідь про жінок, які мужньо виконують свій професійний обов’язок за будь-яких обставин, щоразу підтверджуючи високий сенс свого покликання.

Тетяна Василівна Хобта, старша операційна сестра хірургічного відділення, Ірина Анатоліївна Сицинська, старша сестра травматологічного відділення та Олена Володимирівна Луцюк, старша сестра приймального відділення Житомирського військового госпіталю мають багато у чому схожу долю. Кожна у свій час навчалася у Житомирському медичному училищі (коледжі) на відділенні лікувальна справа, а здобувши медсестринський фах, прийшла працювати до шпиталю. Тут зростали професійно, приймали присягу на вірність Україні, якій залишаються вірними й донині.

З реформуванням Збройних Сил України у 2003-2005 роках стали їх частинкою. Кожна нині має звання старшини військової служби за контрактом. І які б випробування не лягали на їхні плечі, зізнаються, що іншої долі собі не уявляють.

Красиві, осяяні неймовірною жіночністю і внутрішнім материнським теплом, водночас зібрані, стримані вони просто розповідають про свою роботу, завдання, труднощі та власні переживання. А розмова наша непроста – про військові відрядження у зону бойових дій.

- З 2 березня 2014 року Збройні Сили України перейшли на функціонування в умовах особливого періоду. Саме була неділя, коли нас викликали на службу і повідомили про ситуацію, - згадує Тетяна Хобта. - Відразу ж ми приступили до виконання своїх професійних та службових завдань згідно з інструкцією. Вже на початку березня у нас почали формувати лікарсько-сестринські мобільні бригади, які відбували у відрядження на схід країни. Першу таку бригаду весь госпіталь проводжав 10 березня 2014 року. Було 12 година дня і 8 хвилин… Пам’ятаю кожен виїзд наших на Схід…

В основному лікарсько-сестринські бригади були прикомандировані до 30-ї Новоград-Волинської окремої механізованої бригади, з якою і здійснювали передислокацію. Служба проходила на території Херсонської та Луганської областей, в тому числі і в зоні бойових дій. Свого часу там працювала і Тетяна Василівна. Вона розповідає, що медичні бригади були укомплектовані автоперев’язувальною, повністю забезпечувалися загальними лікарськими засобами, антибіотиками, дезинфікуючими засобами, шовними та перев’язувальними матеріалами, стерилізаційними апаратами, обладнанням для анестезіології та реанімації.

Звичайно, були ситуації, коли потрібні медикаменти закінчувалися, але тоді застосовували аналогічні препарати. Багато в чому допомагали волонтери. Навіть у дорозі до місць призначень питали чим допомогти, а за день-два доставляли потрібне. Всі розуміли, що доля поранених багато в чому залежить від надання їм першої допомоги. Вже потім всіх поранених санітарними гелікоптерами відправляли до спеціалізованих військових госпіталів Харкова, Дніпропетровська, Запоріжжя, Полтави, Києва чи нашого Житомира.
Про подробиці служби, побуту у польових умовах жінки розповідають мало: жили у палатках на 12 чоловік, вставали о 5 ранку, були ситуації, коли не відпочивали по кілька діб. Треба було працювати – працювали, а втому просто не відчували. Чи то адреналін, чи то постійна напруга, чи розуміння, що не маєш права бути слабкою, змушували забути про себе.

Було розуміння, що лікар бачить у тобі першу помічницю в роботі, а поранені бійці бачать в тобі не лише медсестру, а й жінку чи маму, тому мусиш встигати скрізь, бути на додачу ще й психологом, другом, порадником. Знали, що навіть у робочій круговерті треба вислухати пораненого, приділити йому бодай 2-3 хвилинки чи просто посміхнутися, сказати тепле слово: "Потерпи, синочку". Навіть таке просте звернення, мовлене з любов’ю, здатне принести пораненому полегкість.
Про такі моменти, звісно, розповідати важко, отож наші героїні відшукують позитив у іншому, де звучить професійна гордість.

Наприклад, Ірина Сицинська та Олена Луцюк у травні минулого року відбули у відрядження на Схід та працювали у складі 59-го мобільного Вінницького госпіталю, що на той час перебував у Луганській області. У цьому госпіталі надавали допомогу пораненим, доставленим безпосередньо з поля бою, виконували різної складності оперативні втручання. Це була і первинна хірургічна обробка, і травматичні ампутації кінцівок, видалення сторонніх тіл, тобто осколків, куль, лапароцинтези, накладання гіпсових пов’язок та ін. Саме там вперше в Україні в таких умовах була виконана така операція, як лапаротомія - зупинка передкоматозної кровотечі, видалення кулі з печінки, ушивання печінки. Тобто тяжко пораненого було врятовано, і наші дівчата були причетні до цього.

- Ми так раділи за того хлопця! Він такий молодчина, після одужання побажав повернутися до своїх побратимів, далі відстоювати українську землю, – тепло відгукуються вони.
Про свій подвиг навіть не задумуються. Вони просто виконували свій обов’язок…
На запитання, чи самим було страшно, Ірина Анатоліївна каже: - У той час нема коли задумуватися над тим, страшно тобі чи ні. Просто була робота, щоденна робота. Поранені поступали день у день, треба було виконувати свої обов’язки швидко, чітко, злагоджено. Страхи виходили з часом, вже після всього пережитого. А там ми не мали права панікувати. Дивилися одне на одного великими очима, особливо у перші дні, але продовжували працювати. Розуміли, що не маємо права сіяти паніку чи піддаватися їй. От так, одне одного підтримуючи, й працювали. Все робили разом.

- Праця в таких екстремальних умовах дуже і дуже об’єднує. І та дружба, яка виникла в колективі, в таких умовах, вона набагато міцніша, - додає Олена Луцюк. – Раніше ми спілкувалися на рівні «Привіт – Пока», а після пережитого разом стали просто близькими по духу.
– Взагалі всі цінності переоцінюються. І сім’я, родина. Більше починаєш розуміти близьких, цінувати один одного, - підтримує подругу Ірина Анатоліївна.
- Поважати, не ображати і не ображатися, любити свою Україну, - підхоплює Тетяна Василівна. - Розуміти, що Україна – це дім, де ти народився, де ти зріс, це дорога, де тебе мама вчила робити самостійні кроки, це школа, де тебе перша вчителька вчила писати перші літери, це родина, чоловік, батьки, твої діти. І от цим всім треба дорожити, берегти те, що в тебе є. І колектив, бо навіть на відстані ми підтримували одне одного, о 6-й ранку щодня тримали зв’язок, співпереживали, підбадьорювали.
Тим, хто залишався на місці у Житомирі, теж клопотів вистачало. Перший поранений у лікувальний заклад прибув 16 травня 2014. Липень-серпень стали найбільш напруженими місяцями. Було таке, що приймали від 16 до 35 поранених бійців щодня. Але не дивлячись на кількість хворих, на пору доби, і лікарі, і медсестри намагалися впоратися, надати допомогу вчасно. Незважаючи на те, що навантаження тут теж було подвійне, скарг на втому чи інше не було.

- Було розуміння, що в єдності наша сила. Завдяки цьому ми виживали. По-іншому не можна ніяк, - підсумовує Тетяна Василівна. – Медсестери, які за наказом, без жодних заперечень їхали допомагати нашим бійцям у зону бойових дій - Любов Бобер, Олена Самонова, Олеся Токова, Ірина Смолянюк, Людмила Трохимчук, Олена Заєць, Наталя Галушко, Світлана Шевченко, Світлана Комарова, Ірина Сікорська, Оксана Сашко, Ганна Кисельова, Лариса Бакіна, Вікторія Резнікова, Леся Абрамчук, Тетяна Туровська.


Ярослава ПОЛІЩУК

Житомирські новини