RSS
Субота, 20 квітня 2024, 14:41
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
іменинники

Демяненко Юрій Володимирович, екс-начальник УМВС в Житомирській області, полковник міліції

Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- Телефонує безробітний житомирянин у приймальню місцевого чиновника: — Алло, це приймальня Івана Івановича. Слухаю —...

Газета «Місто»: Куди дівається газ України?

20.11.2014 14:30

З понеділка, 17 листопада, котельні міста подають тепло цілодобово. До цього батареї денної пори були холодними. Перший заступник міського голови Сергій Сухомлин на прес-конференції житомирським журналістам повідомив, що міська влада свідомо прийняла рішення з перевищення доведеного ліміту газу заради того, аби діти не промерзали у садках і школах.

"Свавілля" мерії Житомира (так, певно, кваліфікуватимуть її дії у Києві) може коштувати керівникам міста і директору КП "Житомиртеплокомуненерго" кримінальної відповідальності. Принаймні, про це гласить постанова Кабінету Міністрів України.

Однак ні в тій, ні в інших постановах вищої влади України досі не задокументовано рішення про цілковите спрямування газу вітчизняного видобутку винятково на комунально-побутові потреби громадян. Хоча обіцянки щодо цього йдуть із найвищих інстанцій державної влади. Наявних щорічних понад 20 млрд куб. метрів українського газу повністю вистачить, щоби раз і назавжди зняти проблему нормального централізованого обігріву усіх споживачів країни. Кому і скільки йде природного газу, що відповідно до Конституції України є багатством усього народу, - ніхто не говорить...

За словами Сергія Сухомлина, у КП "Житомиртеплокомуненерго" за судовим позовом ДК "Газ України" заблоковано рахунки. Людям не видають заробітну плату. Підприємство має борги перед державними компаніями за попередні понад чотири роки. Державна компанія накладає на підприємство штрафи, пені, пені на пені... Разом з тим, держава постійно боргує КП "Житомиртеплокомуненерго" відшкодування різниці в тарифах. Лише нещодавно, зрештою, повернула 65 млн грн боргів за період з 2012 року по 1 липня 2014 року. Крім того, тепловики провели залік за спожитий газ у сумі 8 млн грн,  а цими днями – ще на 11 млн грн. У підсумку, розрахунок підприємства перед державними газопостачальними структурами нинішнього року сягнув рівня 112%.

Проте відповідальність за спричинену державою несвоєчасну оплату газу повністю перекладено на комунальне підприємство. Сергій Сухомлин впевнений, що найближчим часом вдасться розблокувати рахунки підприємства у судовому порядку. Такий досвід є. "Я буду порушувати питання про перегляд лімітів газу Житомиру, оскільки підприємство працює на рівні його постачання нижче норми, і гроші у бюджеті міста на закупівлю газу є", -  сказав Сергій Сухомлин.

Індивідуальне опалення: вигідно, але заборонено...

На запитання, як нинішня ситуація позначається на тих городянах, які мають індивідуальне опалення, Сергій Іванович відповів, що індивідуальне опалення в теперішніх умовах є вигідною річчю, оскільки обмежень газу на побутові потреби не існує. Водночас нагадав, що спеціальною постановою Кабміну облаштування автономного опалення в таких містах, як Житомир, заборонено. Якщо переходити на індивідуальний обігрів квартир, то це можливо усіма мешканцями будинку. У противному разі, централізоване постачання муситиме працювати навіть заради однієї родини багатоповерхівки, що з якихось причин не може мати власний котел.

С.Сухомлин запевнив, що особисто він "за" індивідуальне опалення. Але потрібна спеціальна державна програма, щоб людина могла взяти пільговий кредит, або держава сама допомогла їй частково компенсувати їй витрати на обладнання індивідуального опалення. "Стимулювання таке вже закладено в коаліційній угоді", - обнадіяв Сергій Сухомлин.

Субсидія як порятунок

Справно платити із сімейного бюджету, тим паче платити більше і за нижчої якості тепло, спроможуться далеко не всі городяни. Для того й існує державна субсидія, зазначила у своєму виступі начальник управління праці та соціального захисту населення міської ради Любов Петренко. Субсидія допомагає людям витрачати на оплату комунальних послуг не більше 15% сукупного доходу родини. Це – для працездатного населення. А для пенсіонерів і інших непрацездатних осіб ці витрати не повинні перевищувати 10%. Решту суми нарахованих за послуги коштів компенсовує держава.

Любов Василівна повідомила, що відповідно до нового порядку призначення субсидії до її розрахунку беруть на одну особу жилплощу загалом не 32 кв. м, як це було раніше, а 48 кв.м. Державна субсидія спрямована на захист насамперед малоімущих громадян. За жовтень і 10 днів листопада у районні ради міста (саме там вирішується питання з надання субсидії) звернулися 4800 городян. Це значно більше минулого року. За прогнозами Л.Петренко, до кінця року на допомогу держави претендуватимуть до 10 тис. мешканців міста, що удвічі більше торішнього. А з нового року ця цифра ще раз подвоїться.

Антон Бездітко, газета «Місто»

Житомирські новини