RSS
Вівторок, 19 березня 2024, 11:11
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- П'яний депутат збив лося, але не розгубився, і виклав на ютуб відео з реєстратора в зворотній перемотці, де він його воскрешає,...

У Житомирі вчителем початкових класів працює тільки один чоловік - Олексій Гадецький

03.10.2021 23:00

Новини Житомира - Тільки в одній із житомирських шкіл учителем початкових класів працює чоловік. 31-річний Олексій Гадецький руйнує найпоширеніші стереотипи в освіті і доводить: чоловіки теж можуть мати таланти в педагогіці початкової ланки.

День, коли вперше переступив поріг ЗОШ №19, пам’ятає добре. «Була зима, 13 січня 2015 року. Я прийшов тоді писати заяву на роботу, влаштовувся на групу продовженого дня. Мав 7 години на тиждень навчання грамоти. Познайомився з Ларисою Борисівною (ред.- директорка). Мене представили на нараді». Каже, здивовані погляди від колег тоді побачив. Та й відколи працює вчителем початкових класів, зі здивуваннями людей стикається постійно.

Коли вчився у ЖДУ імені Івана Франка, то вже свідомо розумів, що хоче пов’язати життя з педагогікою. У 15-річному віці за порадою мами та сестри вступив до коростишівського педколеджу. «У нас з мамою була домовленість: я закінчую коледж. Якщо не сподобається – вступлю до іншого університету. Сподобалося. Це я зрозумів на педагогічній практиці і вирішив, що вища моя освіта буде педагогічною».

Першим учителем Олексія у селі Соколів Пулинського району був теж чоловік. Чи саме це надихнуло на вибір його професії, однозначно сказати не може: «Я деякі ниточки з цим пов’язую. Його (ред.- учителя), на жаль, уже немає, та ім’я Василь Григорович Форманюк назавжди залишиться зі мною…».

Відкривати знання для 29-ти учнів 3-го Г класу для Олексія Гадецького - задоволення, а зав’язати шнурки чи підтерти носика не є проблемою. «Знаєте, з чого починається це світло знань? З правильного тримання ручки та розміщення зошита, підняття руки у 1 класі, - каже вчитель. - І коли потім бачиш, як діти дорослішають, змінюються, як змінюється рівень їхніх знань, то отримуєш внутрішнє задоволення від того, що досягли вони цього завдяки твоїм старанням…».

У 2019 році у конкурсі «Вчитель року» Олексій Гадецький отримав ІІІ місце на обласному рівні. Номінація - «Учитель інклюзивного класу». У 7-му інклюзивному класі навчаються перші його випускники. Наступного року вчитель проходитиме позачергову атестацію на отримання вищої кваліфікаційної категорії. Минулоріч він успішно пройшов сертифікацію і став освітнім експертом Державної служби якості освіти.

Своїх дітей Олексію Гадецькому довірили п’ять педагогічних працівників школи. Вікторія Баранівська – одна із них, має двох – сина-третьокласника та доньку-дев’ятикласницю. Каже, з власного досвіду вже побачила: Олексій вчить дітей не боятися ризикувати та досягати успіху, якщо потрібно – навіть виходити із зони комфорту.

«Ми на попередніх батьківських зборах говорили про те, щоб залишити Олексія Олексійовича з нашими дітьми до 11-го класу. Жартували, звичайно. Та було б добре. А чого тільки варті його батьківські збори з чаєм та смаколиками! Буває, що він їх окремо проводить з мамами, татусями і навіть з бабусями. Пощастило нам з учителем», - тішиться Вікторія.

Малеча з радістю характеризує свого вчителя: «Добрий. Веселий. Гарний. З ним дуже цікаво. Постійно допомагає. Дуже розумний. Організовує круті екскурсії та дискотеки. Один такий у школі…».

Сам Олексій Гадецький про свої педагогічні секрети говорить скромно: «Великим майстром у педагогіці себе не вважаю. Я люблю свою роботу і кожного ранку із задоволенням іду до дітей». А коли на вчительському столі раптом задзвонив телефон, коректно перериває спілкування: «Це ж батьки, за дітей хвилюються. Треба відповідати…».

Поза школою вчитель цікавиться кулінарією, пише прозу та поезію. І все ж він не може без дітей: навіть під час відпустки продовжує їх виховувати у таборі. Цього року був у «Супутнику».

Про особливий вплив на дітей Олексія Гадецького говорить і Оксана Сірош, заступниця директорки, що опікується початковою школою у закладі: «Учні тягнуться до нього…»

Працювати вчителем молодших класів чоловікам формально не забороняє ніщо, але справа в іншому - тиск гендерних стереотипів надто великий.

«У нас, бачите, у суспільстві думка усталена, що чоловіки мають заробляти, а жінка – виховувати дітей, - додає Лариса Білоконь, директорка закладу. – У молодого фахівця зарплата невелика, а щоб дорости до категорії та звання, потрібен час». Допоки у суспільстві не зміниться думка, що виховання та навчання дітей – справа без гендерного відтінку, педколективи у початковій школі залишатимуться жіночими.

«Вчитель насамперед має бути наставником, і не так важливо, чоловік це чи жінка. Головне – щоб приклад для наслідування правильним був», - висловлює Олексій Гадецький своє ставлення до гендерного виміру вчителів у початковій освіті. І саме низький рівень заробітної плати молодого спеціаліста вважає вагомою причиною того, що він як учитель початкових класів - у Житомирі екзотика.

«А роботи на вечір справді вистачає: презентації, плани уроків, зошити…Ось, бачите?- показує. - 4 стоси зошитів по 29 у кожному. Вже встиг перевірити, тому сьогоднішній вечір проведу з друзями…»

Житомирські новини