RSS
Четвер, 28 березня 2024, 21:29
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- В Житомирі на вулиці Михайлівській чутки доходять швидше, ніж SMS... 

Ірина Ковальчук: «Потрібно вчитися самоврядуванню замолоду!»

01.05.2015 10:58

Про те, наскільки освітня молодіжна програма виправдовує себе, розмова кореспондента газети «Місто» із Іриною Ковальчук – начальником управління у справах сім'ї, молоді та спорту міської ради, що опікується роботою школи.

- Пані Ірино, прийміть вітання із 15-річним ювілеєм школи та побажання подальшого зростання її авторитету у молодіжному середовищі міста. Скажіть, будь ласка, слухачам у школі цікаво?
- Школа місцевого самоврядування розрахована на студентів вищих учбових закладів Житомира. І, якщо студенти використовують свій особистий час для засвоєння освітньої молодіжної програми з основ місцевого самоврядування, то, очевидно, їм там цікаво.
У нас є випускники, які одержали по два і, навіть, три сертифікати про закінчення школи. Як це зрозуміти? Просто, юнак першого року відвідував школу за компанію із другом, особливо не вникав у зміст лекцій, а потім у житті переконався, що знання про самоврядування йому потрібні, оскільки можуть стати у гарній нагоді.
Неможливо ніде почерпнути більше інформації з перших уст і настільки сконцентрованої про місцеве самоврядування, як у нашій школі. Причому, безкоштовно. Лекції читають фахівці-практики. Відтак вони насичені прикладами із життя самих студентів, їхніх батьків, друзів, сусідів... Атмосфера спілкування на заняттях дозволяє задавати будь-які запитання, починаючи від того, що таке місцеве самоврядування, роль громади у вирішенні проблем міста, джерела формування міського бюджету і до причин марнотратства цього бюджету, проявів корупції тощо.

- Пані Ірино, чим відрізняються слухачі школи самоврядування у гурті інших громадськи активних молодих людей нашого міста?
- Громадянська активність молодих людей є різною. Одні ходять містом, відмічають недоліки в ньому і публічно та голосно висловлюють своє незадоволення. А інші не тільки говорять про необхідність позитивних перемін, а й самі долучаються до роботи з покращення нашого життя. Слухачі школи місцевого самоврядування у своїй переважній більшості належать до другої категорії молодих людей Житомира. Вони, відвідуючи заняття, збагачуються знаннями для того, щоб уміти впливати на ситуацію у кращому сенсі цього слова.
Я кожного разу із задоволенням відмічаю про себе присутність випускників і слухачів школи на буквально всіх засіданнях міськвиконкому і сесіях міської ради. Сформувався осередок особливо допитливих і небайдужих молодих людей з числа наших слухачів, котрі по-справжньому вникають у політичне і економічне життя міста. Лише один цей факт є достатнім, аби говорити про право нашої школи на життя.

- Як виникла школа місцевого самоврядування?
- Її автором, натхненником і головною дійовою особою по сьогодні є відомий у нашому місті громадський активіст Олег Тимофійович Данилейко – голова ГО "Агенція регіонального розвитку, коаліції МГО "Основа", лауреат премії "Золота фортуна" (міжнародний академічний рейтинг популярності), яку вручив йому президент Академії Наук України Борис Патон. Саме за ініціативи Олега Тимофійовича й народилася 15 років тому перша в Україні "Школа місцевого самоврядування" у Житомирі. Потім наш досвід переймали Вінниця, Київ, Мелітополь, інші міста.
Кілька років тому Рада Європи видала рекомендацію щодо того, аби молодіжний рух розвивався у контексті ознайомлення із роботою органів місцевого самоврядування. Як бачимо, Житомир у цьому плані був першим навіть за Раду Європи... Ми маємо гарну підтримку з боку міської ради, завдячуємо також співпраці із заступником міського голови Олександром Бочковським, який за колом службових обов'язків опікується життям школи місцевого самоврядування.

- Скільки коштує школа міському бюджету і чи є її діяльність прозорою?
- Стаття витрат на "Школу місцевого самоврядування" у фінансуванні нашого управління нинішнього року становить 8 тис. грн. У попередні роки ця сума не перевищувала 1-2 тис.грн. Цього разу видатки є порівняно більшими, бо друкуємо посібники "Основи місцевого самоврядування", до речі, робимо це великим тиражем, щоби було дешевше; та ще запланували екскурсію кращих слухачів у Верховну Раду.
Стосовно прозорості діяльності школи, то у ній все, як мовиться, на виду. Наприклад, навчальний план лекційних занять школи затверджує міськвиконком і він є обов'язковим до виконання усіма структурами міської влади. Цей план оприлюднюємо за датами, годинами і виконавцями. Лекції читають керівники управлінь, департаментів, відділів міської ради, інших її підрозділів, а також запрошені фахівці з різних установ і організацій міста.
Урочисті відкриття і закриття школи відбуваються у сесійній залі міської ради, а, власне, заняття проходять у приміщенні Богунської районної ради. Двері завжди відчинені для всіх бажаючих. Всю організаційну роботу виконують наші активісти на безоплатній основі. Вони збирають анкети слухачів, складають їхні списки, вводять групу у соцмережі і потім контролюють відвідуваність занять слухачами. Випускники попередніх років самі пропонують себе кураторами діяльності школи. Тож, все – відкрито і на волонтерських засадах...

- Пані Ірино, Ви сказали про екскурсію у Верховну Раду. Тобто, крім лекцій, є ще практичні заняття?
- Я б не сказала, що це практичні заняття в академічному сенсі, як, скажімо, у вузах. Ми організовуємо ознайомлення слухачів, звичайно ж, за їхніми побажаннями, з роботою управлінь і департаментів міської ради, правоохоронними органами, митницею, податковою інспекцією, військовими підрозділами, міськими музеями тощо. Молодь цікавиться багатьма аспектами життя міста, що в подальшому сприяє юнакам і дівчатам проявляти конструктивну активність у громадському житті.

- Можливо, назвете когось із випускників школи?
- Поіменно всіх, нехай і з числа кращих, перерахувати неможливо. Їх, справді, багато, та й минуло вже півтора десятки років. Із теперішніх активних молодих людей, які на слуху міста, нашими випускниками, наприклад, є член міськвиконкому Микола Костриця, громадські активісти Жанна Соловйова, Влад Пучич, журналістка обласного телебачення Галина Ковальчук, даруйте за нескромність, але я також навчалася у "Школі місцевого самоврядування", чим відверто пишаюся. Переважна більшість випускників школи є небайдужими жителями Житомира. І це – головне.

Антон БЕЗДІТКО, газета «Місто»

Житомирські новини