RSS
Четвер, 28 березня 2024, 10:35
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- П'яний депутат збив лося, але не розгубився, і виклав на ютуб відео з реєстратора в зворотній перемотці, де він його воскрешає,...

Сидір Кізін: «Нам треба відновити довіри громади до влади»

07.04.2014 11:53

Попри всю свою зайнятість, новопризначений голова облдержадміністрації Сидір Васильович Кізін погодився дати інтерв'ю газеті "Місто" заради ближчого знайомства із її читачами. Тож, хто він, новий керівник області, і яку має життєву позицію? - читайте далі.

- Сидоре Васильовичу, Ви маєте 12 років адвокатської діяльності. Чи допомагає Вам це зараз у роботі?
- Звичайно. Мені, як юристу, легко говорити з суддями, з правниками, тому що я починав свою діяльність у районному суді, з найнижчої ланки - кур'єра, згодом - секретаря судових засідань. Бачив судовий колектив як ізсередини, так і ззовні: пізніше 12 років працював як адвокат. Мені відомо, на якому рівні знаходиться правосуддя, особливо останні 4 роки, коли до влади прийшов режим Януковича. Я захищав безкоштовно кілька десятків активістів, громадських діячів, які постраждали від цього режиму, журналістів, яких переслідували. Знаю, як працює судово-правоохоронна машина, тому мені легко, коли мова йде про реформування, про те, що потрібно зробити, щоб повернути довіру громадян до влади.

- Активна громадянська позиція ледве не вартувала Вам життя. Цього року на Вас і народного депутата від партії "Свобода" Андрія Іллєнка невідомі скоїли цинічний напад. Ви продовжуєте й далі стояти на захисті громадян. Вас це не налякало?
- Що мене може налякати? Не тільки мене, а й мільйони громадян, які пережили це тримісячне пекло війни режиму з власним народом. У людини є інстинкт самозахисту, а саме він і спрацював, мабуть. Всі зрозуміли, що такий режим потрібно зламати, інакше на нас чекає рабство, поневолення. Якщо народ втрачає власну свободу, то можливі такі наслідки, які ми проходили в 20-му столітті: втратили незалежність, отримали через 10 років голодомор. Я розцінюю ці три місяці, і те що зараз відбувається, не як боротьбу народу з режимом того чи іншого диктатора, а як національно-визвольну боротьбу. Фактично, Україна всі ці роки незалежності була лише формально незалежною країною. Насправді, через свою п'яту колону Російська Федерація і той режим, який там існував та існує досі, керував нашою країною. Паралелі можна провести з країнами соцтабору - це соціалістичні Польща, Румунія, Угорщина, Німеччина. Вони теж формально були незалежними після Другої світової війни, але де-факто керувалися з Москви. Подібна ситуація, подібний напівколоніальний режим існував у нас до недавнього часу. Те, що люди зробили власними руками на Майдані: скинули колоніальний режим у Києві - це лише перший крок. Національно-визвольна боротьба переходить у гарячу фазу, на нас хочуть напасти і анексувати країну військовим шляхом. Це ще більш серйозний виклик, ніж минулий, тому зараз нам треба дати відсіч.

- Якщо говорити про місто, область, яка програма-мінімум голови Житомирської обласної державної адміністрації?
- Нам треба відновити довіру громади до влади. Для цього нам треба змінити кадри, систему влади, філософію роботи влади з громадянами. Що стосується зміни кадрів, то обличчя влади повинно змінитись. Якщо люди представляли режим Януковича, вони повинні піти. Це стосується голів районних адміністрацій. На рівні області ми повинні позбавитись найбільш одіозних чиновників, які у людей асоціюються не тільки з режимом, але й з корупцією, порушенням прав і свобод громадян; з тиском на бізнес, починаючи з правоохоронних органів і закінчуючи контролюючими інспекціями, комісіями з контролю. При кадрових змінах ми виходимо з того, що люди, в першу чергу, повинні бути не заплямовані, тобто користуватися повагою громади, бути професіоналами. Що стосується мого посилу до чиновників в області, ми повинні перетворитись із наглядачів, контролерів на обслуговуючий персонал. Чиновники мають надавати сервіс громаді, тому адміністративні послуги мають бути максимально спрощеними. Це стосується видач ліцензій, дозволів. Контролюючі органи, за можливості, мають бути або ліквідовані взагалі, або кількість поданих туди документів і час на їх розгляд має бути скорочений до мінімуму. За приклад для нас можуть бути реформи, проведені в Грузії, Сінгапурі та в інших розвинених країнах світу.

- У 2012-му році голова "Свободи", Ваш однопартієць, Олег Тягнибок висунув пропозицію скасувати адміністрації. Цього року Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк також порушив це питання. Чи не боїтеся Ви втратити свою посаду?
- Я не боюсь втратити посаду, тому що ми не за посади боролися. Люди на Майдані стояли не заради того, щоб працевлаштувати чиновників. У мене 8 років державної служби, 12 - приватної адвокатської практики. Мене абсолютно не ваблять переваги службового автомобіля чи великого кабінету. Звик працювати у простіших умовах, що намагаюсь впровадити і тут. Наприклад, ходити пішки, а не їздити автомобілем. Тим більше, наше місто має для цього свої переваги. Житомир не такий великий мегаполіс, як Київ, - тут повітря чистіше. Тому це велике задоволення - пройтися містом, навіть якщо потрібно перейти з установи в установу.

- Сидоре Васильовичу, до 15-ти років Ви жили у Житомирі, навчалися у школі №23. Які місця у місті, області Вам найбільше до душі?
- У Житомирі чудова природа. Хочеться, щоб було більше речей, якими житомиряни змогли би пишатися, щоб вони могли показати гостям гарний пам'ятник, розказати якусь цікаву історію про Житомир, про вулицю, яка пов'язана з видатними земляками. Хочеться, щоб ми більше знали про своє місто. На центральній площі впав пам'ятник Леніну. Змінилось відразу й сприйняття міста, тому що такі символи, як пам'ятники, назви вулиць, мають дуже велике значення і вплив на свідомість. Потрібно, аби в Житомирі з'явилось більше вулиць, названих на честь видатних житомирян, у першу чергу тих, які боролись за незалежну Україну, за волю українських патріотів. Не секрет, що безліч видатних полководців, героїв саме з Житомирщини. Наприклад, Іван Виговський, який є автором перемоги під Конотопом, коли українське військо розбило вщент російську армію. Він сам з Житомирщини, із с. Вига, Коростенський район. Українська Повстанська Армія створена не на Галичині, не на Волині, а на Житомирщині - це УПА "Поліська Січ". У 1941-му році у нас діяло до 10-ти тисяч повстанців в Олевську, які створили незалежну територію, вільну від фашистських і більшовицьких окупантів, де існувало самоврядування, де синьо-жовті прапори висіли над сільрадами та школами, де землю з колгоспів роздали селянам і велося нормальне господарство. Ось на цьому ми повинні виховувати житомирян. Чому у нас немає вулиці чи площі ім. Олевської республіки, чи пам'ятника Тарасу Бульбі-Боровцю? Таких речей більше потрібно запроваджувати у місті. У деяких містах області ця робота ведеться, наприклад, у Коростені. Приємно приїздити і бачити пам'ятники видатним коростенцям, князям. Коли так буде, то можливо зменшиться відтік людей. Тому що на Житомирщині, на жаль, більше людей виїздить, особливо молоді, населення старіє. Існує відтік людського ресурсу, потенціалу з області. Також, якщо у місті буде цікаво проводити дозвілля, буде куди піти ввечері, відпочити у вихідні, можливо, тоді більше людей захочуть тут залишатися, аби створити сім`ю, щоб тут жили та навчались діти. Тоді, відповідно, буде краща соціальна ситуація. 

Розмову вела
Тетяна ПАШКЕВИЧ

Житомирські новини