RSS
Четвер, 18 квітня 2024, 13:33
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- Чиновник запізнився на роботу та змушений писати пояснювальну записку: - Я прийшов на роботу о 10-00, а не в 09-00, тому що до 10-00...

Тетяна Пашкевич: 11+30 причин чому я люблю Житомир

11.09.2014 18:34

Наше місто  мініатюрне, затишне та компактне. Житомир не мегаполісний, зручний для життя, комфортний для пересування та приємний для прогулянок. І хай навіть дехто називає його «провінційним містечком», ми – житомиряни – все одно знайдемо не одну причину любити його. Бо, як кажуть британці, «East or West, home is the best».

  1. Місто, де ти живеш. Тут були найкращі моменти мого життя.
  2. Місто українського прапора. Ми маємо найбільший прапор в Україні, який милує око на площі Соборна. Житомир – перше місто, яке при Радянському Союзі у 1990 році підняло прапор, аж потім естафету перейняли інші обласні центри. 
  3. Стародавнє місто з його унікальною культурою, архітектурою та історією, яке багато разів було цинічно та жорстоко знищене, спалене, але встало з колін та нині крокує у ногу з часом.  Житомир занесений до Державного реєстру історичних міст України. У ньому налічується 91 збережена пам'ятка архітектури. Але те, що більшість у занепаді – ні для кого не секрет.
  4. Місто-протистояння. Впродовж віків Житомир  перебував на межі природно-кліматичних зон, на межі зіткнення різних релігій та цивілізацій, на межі конкуруючих імперій.
  5. Місто-захисник держави. Сьогодні 8-й армійський корпус, який дислокується на території Житомирщини, є одним з найбільш боєздатних об’єднань Збройних Сил України. Житомир – це 95 аеромобільна бригада, військовий інститут. Вони наша гордість.  
  6. Місто хороших людей. Житомиряни – гостинні, привітні. Чим ці люди особливі? Внутрішнім багатством. Місто також багате своїми особистостями, з ним пов’язані життя і діяльність цілої плеяди видатних людей. Житомир свого роду «кузня» кадрів.
  7. Місто, де народжується життя. Ми маємо унікальний периторіальний центр, що на Богунії, у якому народжують жінки з багатьох куточків України.
  8. Житомир говорить по-українськи. У нас цікавий говір, з суржиком. Крім того, тут заради цікавості можна звертатися іноземною, а тобі будуть, не знаючи мови, відповідати на тією ж – жестами, словами, що пам’ятають зі школи і т.д.
  9. Місто розвитку. Житомир – площадка для нових ідей. Місто є одним з лідерів у запровадженні масштабних енергоефективних проектів.
  10. Мирне місто. Житомир – як символ мирного спокійного життя. Тутешні жителі відвіку торгували хлібом та жили мирно. Навіть  буремні події Майдану мало сколихнули місто, адже чимало житомирян були якраз в центрі подій, в столиці. Хоч  було розгромлене приміщення міліції, ОДА, але у місті було відносно тихо. Дай Бог, аби мир тут панував надалі.
  11. Місто без заторів. Щоб перетнути, наприклад, столицю з кінця в кінець, потрібно витратити декілька годин, а Житомир можна обійти пішки – від Польової до Корбутівки, Мальованки чи Крошні і т.д.
  12. Дороги не з найгірших в Україні. «То не дірки в асфальті, то дихає український родючий чорнозем», - казав хтось з Великих. Житомирські дороги нині ремонтуються – це позитив.
  13. Місто без туалетів. Тут мінус, але, можливо, й добре – хороший хазяїн все несе додому.
  14. Гаряча вода. Вона і вдень, і вночі. А якщо  її немає, то радує лише те, що її немає ще у цілому районі.
  15. Місто-космос. Житомирський музей космонавтики єдиний в Україні. Саме це місто є батьківщиною відомого конструктора космічних кораблів Сергія Корольова А 5 років назад з Національного космічного центру Євпаторії відправлено емблему Житомира в космос на 70 років, що символізує нерозривну єдність двох. Деяких «діячів» варто давно відправити слідом…
  16. Житомир карає одруженням. Факт: в одній будівлі – дім правосуддя  та міський РАГС.  Довічне ув’язнення може бути й приємним, дивлячись у яку кімнату зайдеш.
  17. Місто з польським корінням. Саме Житомирщина має найбільшу діаспору поляків в Україні.  Кажуть, кожен четвертий тут – поляк. Наше місто-побратим у Польщі – Плоцьк.
  18. Житомир - столиця морозива. ТМ  «Рудь» - наша гордість - лідер серед українських виробників морозива. Ми маємо єдиний пам’ятник в Україні, присвячений морозиву, бо воно найсмачніше!
  19. Солодкий Житомир. Цукерками можна ласувати досхочу. «Житомирські ласощі» ввійшли в 5-ку кращих в Україні.
  20. Свої шкарпетки. Фабрика, яка, без перебільшень, вдягає пів країни.
  21. Конопля  у Житомирі – легально.  Одяг тут можна придбати екологічно чистий з коноплі.
  22. Найкоротша вулиця у Житомирі. Пішохідна Михайлівська – багата архітектурними будівлями, тут обов’язково зустрінеш когось із знайомих, помилуєшся роботами художників, послухаєш мелодії, виконані на баяні чи піаніно, та наткнешся на чийсь проти правил припаркований автомобіль. А ще на цій вулиці чутки розсилаються швидше за смс.
  23. Безкоштовний wi-fi у центрі міста. Мистецька алея – хороше місце призначити зустріч, заглянути у вікно, де трудяться працівники міської ради, та відволіктися від справ через Інтернет.
  24. Місто гарних полісянок. Заглядаючи на дівчат, не один хлопець звернув шию. Полісянки виграють у конкурсах краси, їх забирають за кордон у якості моделей та з ними залюбки одружуються іноземці. Хлопці, не відпускайте своїх красунь далеко!
  25. Місто Сонця.  Наш хореографічний ансамбль «Сонечко» неодноразово ставав лауреатом, дипломантом та переможцем багатьох міжнародних фестивалів. Творчий колектив брав участь у проведенні майстер-класів для хореографів Канади, Польщі, Росії, Румунії. Всім знайомим мамам рекомендую віддавати діток саме сюди.
  26. Співуче місто – одна хорова капела «Орея», якій аж 28 років чого варта! Вона здобула 8 Гран-Прі та більше 30 перших призів на Міжнародних хорових конкурсах.
  27. Гумористичне місто – асоціація - «Дівчата з Житомира».
  28. Відсутність Леніна! Площа Соборна невдовзі матиме інший пам’ятник – Небесній Сотні. До речі, площа – оригінальна – вона загадка для  приїжджих водіїв: тут правила інші – перешкода справа. Водії зрозуміють про що йдеться мова.
  29. Житомир – великий транспортний вузол. Це завдяки вигідному географічному сполученню та розгалуженій мережі автомобільних шляхів та залізниць. Його конкурентна перевага у тому, що на лінії третього пан’європейського транспортного коридору.  
  30. Житомир мінливий. Немов квітучий сад: постійно змінює свій вигляд і, звичайно, політиків…
  31. Житомир- долари- євро-золото-зернята-домашні яблука-недорого…
  32. Місто мостів. У Житомирі 13 мостів. А другий найбільший пішохідний міст – улюблене місце зустрічі закоханих, прогулянок та любителів роуп-джампінгу.
  33. Камінний Житомир. Я не про камінь на Замковій, хоча він вартий уваги. У Житомирі розвинена обробка природного каменю (гарбо,  лабрадорит, усі види граніту).
  34. Місто оригінальних парків. Парк імені Ю.Гагаріна має зручне розташування алей у різних напрямках, а колонада (де сцена) відрізняється від усіх колонад світу тим, що має непарну кількість колон! Краєвиди ж гідропарку порівнюють з Швейцарією недарма.   
  35. Глибоке місто. А знаєте ви, що Соколовський кар’єр своєю глибиною не поступається озеру Байкал.
  36. Житомир allinclusive – це і Мистецькі ворота, Голова Чацького, Бульвар, «Дівчина-весна», ліфти на картках, бізнес-ланч за 25 гривень, житомирський стандарт, довгий язик….Скільки ще можна продовжувати! Це наше місто – це наш Житомир!
  37. Вічно у вогні. Монумент Слави, «Вічний вогонь» - з цього місця видно декілька церков, гарні краєвиди на річку та скелі. Це місце традиційне для фотознімків молодят, покладання квітів владою, просто відпочинку. А комусь ще просто погрітися, комусь засмажити сардельку (чула й таке)!
  38. Місто-загадка. Одна з них похована під землею – підземні ходи міста. Але вони ніколи не були об’єктом серйозних досліджень. Існує цілий ряд легенд про багатокілометрову довжину житомирських підземель, більшість з яких затоплені водою. Засипаний вхід у підземелля розташований поблизу колишньої водолікарні на вулиці Жуйка. Розповідають,що в районі парку ім. Гагаріна є хід, який пролягає просто під річкою Тетерів в бік Зарічан. А ще, що звідти можна дійти до Бердичева, а з Польського кладовища є дороги, що ведуть на Коростень, Овруч, Київ… Увага, розшукуємо дослідника, щоб відкрити нову сторінку древнього Житомира. 
  39. Місто, куди хочеться повертатися. Регулярно. Інколи все починає набридати. І тоді хочеться вирватись на тиждень чи то в Карпати, чи то до моря, чи то на якийсь проект в Польщу чи іншу країну, лише б подалі від усіх клопоти та міста....щоб потім швидко за ним скучити і повернутись.
  40. Житомир – місто мрій. Усі ми мріємо, тут у цьому місті мріяти виходить найкраще. Мріймо, живімо, творімо, любімо та насолоджуймося у МІСТІ!
  41. Місто, у якому є газета «Місто»! Це моя робота  і я її люблю. Підтримай своє МІСТО!

Тетяна Пашкевич,

головний редактор газети «Місто»

Житомирські новини