RSS
П'ятниця, 19 квітня 2024, 18:41
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- В Житомирі судять чоловіка, який у парку Гагаріна пограбував спортсменів. Розкажіть, підсудний, як ви здійснили...

Житомирський десантник-свободівець: На Донеччині жінки, з криками «бандерівці», сунули на передову коляски з дітьми…

10.08.2014 17:37

До нашого побратима – киянина Руслана Кравця – приїжджаю у Київський військовий госпіталь, де він проходить реабілітацію після поранення на війні. У нього фактично знищена барабанна перетинка одного вуха. Тож під час спілкування мушу іти лишень по той бік, де здорове вухо, аби він міг добре чути. У пригоспітальному парку ходять такі ж учасники війни, як він, переважно молоді хлопці. З різними травмами, у різних станах. Руслан в очікуванні – у пошкоджене вухо йому вживили, як він сам каже, гуму, сподіваються на відновлення перетинки. Коли ж ні – робитимуть операцію…

На його одужання чекає дружина і двоє синів: молодшому – всього 5, а старшому – 18, з чого дуже здивувалася, бо виглядає Руслан молодо. Мабуть тому, що багато посміхається, зберігає оптимізм…

– Я радий, що залишився живий, – каже Руслан. – А коли відновиться слух, на що дуже сподіваюся, то ховатися не буду – знов піду на війну. Дружина, бачу по ній, не хоче, але нічого мені не каже. Розуміє мене, як і я її. Але війна є війна. Операція ж забере певний час – цього не хотілося б, звичайно…

Почалася моя боротьба, як і в більшості моїх побратимів, з Майдану. Власне з тих часів я зі "Свободою". Був і в Криму, оскільки розумів, що потрібно захищати батьківщину. 23 березня пішов до військкомату і попросився добровольцем, далі поїхав до 95 бригади в Житомир і вже 25 березня був у Херсонській області на узбережжі Сиваша. Ми стояли на спостережних постах на території від Чонгара до Арабатськорї стрілки. З моїх вражень – більшість людей були там за Україну. Тих, хто хотів до Росії, – одиниці. Це стосується, звісно, місцевих… Коли наша бригада прибула до Донецька – вже й не можу точно сказати. Я потрапив у Добропільський район, стояв і на горі Карачун. Ми з хлопцями трохи виїздили, щоб поспостерігати, оглянути територію. Якраз під час одного з таких виїздів ми й потрапили до засідки – коли їхали на своєму БТРі, нас уже чекали. Побачивши людину з гранатометом, я встиг тільки навести автомат і натиснути на спусковий курок, відчув характерні поштовхи в плече – спрацював автомат. І зразу відбувся вибух гранати – десь на відстані двох людей від мене. Ми з ворогом десь одночасно вистрілили. Тоді загинув мій товариш. Він сидів ліворуч, встиг тільки крикнути, що людина "на дві години"… Це така військова термінологія, і коли кажуть, що людина на 12 годин, то всі розуміють, що об'єкт прямо перед тобою, і так далі – відповідно до руху стрілок годинника.

Нас було людей 14, ми їхали зверху на броні. Від вибуху розлетілися з того БТРа, почався бій. Хто з хлопців були притомними, почали відстрілюватися, тим часом на дорозі лежали наші поранені, просили допомоги. Перші кілька хвилин ми навіть підповзти до них не могли, бо сепаратисти на нас чатували – чекали, щоб до своїх ішли із трави, по якій розпорошилися, і стріляли по нас. Але ми закрилися димами, а вже тоді й позбирали поранених. Почали перетягувати їм руки-ноги джгутами, знеболювальне колоти і відстрілюватися.

– Ви були серед тих, хто залишився притомним?
– Так, я відстрілювався. Згодом мені сказали, що бій тривав хвилин сорок, але для мене то пролетіло як 5-10 хвилин. Я в часі не орієнтувався, вже й контужений був, голова мені крутилася, було погано, перед очима все пливло, не міг зосередитися на одній точці, щоби її втримати у прицілі. Коло мене був наш медик, теж поранений. Першим до своїх товаришів я потяг його. Коли ми були далі, де не було захисного диму, - нас уже побачили терористи – почали стріляти. Потім, пригадую, я виповз, глянув, де БТР, аби знати, куди його тягнути, і коли саме повернувся спиною до ворога, коло голови в мене вибухнула граната. Я скотився вниз з горба, вже нічого не бачив і не чув, просто знав, що треба вгору до своїх. Намацав, де то вгору і просто поповз … Пам'ятаю, як відчув, що під руками вже асфальт – там мене й забрали свої.

– Скільки тоді загинуло хлопців?
– Загинуло тоді двоє: командир (заступник начальника розвідки) і мій товариш – він був з-під Житомира, залишились батьки і молодший брат. А в командира – дружина й дитина півторарічна…

Поранених було чоловік вісім – нас літаками переправили до Харкова у шпиталь, потім я й у Вінниці лежав. Спершу не ходив і не розмовляв. Днів через два лишень спробував підніматися, але голова крутилася, не міг на ногах стояти. Але потроху таки вставав, тримався за ліжко, пробував розмовляти, чути почав на другий день, хоч і погано. А на одне вухо не чую й досі – там вирвана барабанна перетинка… То вже навіть не розрив чи пошкодження, її там фактично немає.

Коли був у Харкові, то приходила одна медсестра, старша жінка, – обзивала мене бандерівцем. Коли пробував з нею говорити, зрозумів, що то без толку – вона як мантру повторювала все, що чує з російського телебачення. Ще й гордо заявила, що тільки російське й дивиться. Питався, чого ж не в сепаратистів медсестрою. Відповіла, що вона хоч і тут, та їхні "дєвачьки" поїхали рятувати життя "освободітєлям"…

Я з того не дуже й дивувався, бо на Донеччині ще застав ту картину, коли місцеві жителі з криками "Бандеровци!" лізли під БТРи, коли жінки сунули на передову коляски з дітьми… Знаєте, адекватні ж люди так не поводяться… Згодом місцеві змінили своє ставлення до нас, а найперше по селах, де 80% населення налаштовані проукраїнськи. А от в містах, як на мене, ситуація цілком протилежна – більшість вірять в щастя від Путіна… І паскудно було дуже на душі від того всього.

Здавалося, що я мовби не український солдат і не в Україні, а щонайменше Москву штурмом беру. Переконаний – якби тоді можна було стріляти, хоча б над головами їм ввалити, - то вони ж, як стадо баранів зазомбованих, просто би злякалися і розбіглися. А потім треба було увійти в місто, відловити тих всіх сепаратистів-бандитів і найманців, і ділу кінець.

Так, звісно, загинули б наші бійці, але це були б одиниці, а не стільки, як маємо на сьогодні, я вже не кажу, скільки хлопців, молодих чоловіків каліками полишалися. Врешті, й місто не було б поруйноване. Але ж то стріляти не можна було! Навіть навпаки – терористам фактично дали понад два місяці, щоб вони понапривозили купу зброї, підтягнули собі ще сил: і професійних бойовиків, і всякої мерзоти. За цей час вони й окопалися – повибудовували там дворівневі позиції. Наприклад, вирили поміж будинками траншею, накрили бетонними плитами, щоб можна було всередину проникати, а зверху ще один поверх нагромадили, теж накритий бетонними плитами з бійницями. І такі їхні позиції наша артилерія по два тижні вдень і вночі "довбала"… Як тільки їхній артобстріл закінчиться, ми туди – і знов шквал вогню від них. Наблизитися не можемо, тільки поранених своїх збираємо… Коли наш артобстріл починається, вони собі сховаються, мовляв, стріляйте... Ми закінчимо, а вони без жодних втрат вилазять з бійниць та й знов по нас з захищеної місцевості луплять…

Коли ж туди нарешті зайшли наші хлопці (я вже, правда, не бачив цього, але по телефону розказували), то побачили, що там лиш верхній поверх подекуди поруйнований – все решта цілісіньке.

Думаю, чимало винуватців цього всього сидять у парламенті. Те, що зараз почалася заборона комуністів, то дуже добре, але ж і Партію регіонів так само треба заборонити! Бо та сволота дозволяє собі звинувачувати українського солдата в розстрілі мирних громадян. Ну де таке було?? Хай би поїхав туди й подивився, що там насправді коїться. Там же з протилежного боку барикад всі, хто тільки не хоч, а в основному – росіяни і різна нечисть, що за гроші на все ладна.

Це ж зараз Путін одним пострілом двох зайців убиває. По-перше, позбавляється мерзоти, яку важко контролювати у своїй країні. Засилає сюди, платить гроші цим виродкам, вони роблять брудне діло, а президент Росії ніби й ні при чому. От тільки назад в РФ він їх не пускає. Ці бандюки тільки й уміють, що убивати та стріляти, і їм байдуже, кого. Заплати їм добре, то вони і в Росії таке робитимуть…

…Вже після розмови, дорогою до воріт з госпіталю, Руслан розказує, що до них туди регулярно приходять волонтери – з'ясовують, що потрібно, привозять і продукти, і засоби гігієни. Коли треба, каже, кожен може собі піти взяти необхідне: мило, пральний порошок, станок поголитися тощо. Дбають волонтери і про одяг та взуття – бо ж буває таке, що хлопця привезуть пораненого, а він стільки й має одягу, що на собі, тож коли трохи одужує, треба мати в чому хоч на вулицю вийти.

Житомирські новини