RSS
Вівторок, 19 березня 2024, 10:07
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- Одного разу в американського дипломата запитали: - Що таке чиновницька дипломатія? Американець відповів: - О! Це...
Стан УПЦ (МП) в умовах воєнної агресії Російської Федерації.  07.27.2020 - 12:40

Після анексії Криму з боку РФ та воєнного втручання Росії на Донбасі, питання єдиної православної церкви в Україні постало особливо гостро для українського суспільства. Однією з найбільш резонансних тем в цьому відношенні є становище УПЦ (МП) в умовах війни. Статут УПЦ (МП) вказує, що «Українська православна церква з’єднана з Помісними Православними  Церквами через Руську Православну Церкву».

Lovchansky-587x303

Навідміну від УПЦ КП, УПЦ (МП) в такому положенні є визнаною всесвітнім православ’ям Церквою.

Підсилення негативного сприйняття суспільством УПЦ (МП) в першу чергу пояснюється трьома факторами:

1) позиція керівництва РПЦ;

Патріарх Кирило, що є одним з творців ідеології «русского мира», неодноразово називав війну на Донбасі братовбивчою, не визнає реального втручання Росії, а також неодноразово робив відверто негативні політичні заяви, щодо державного устрою України.

2) позиція керівництва УПЦ (МП);

Офіційні заяви УПЦ (МП) містять заклики до миру, проте НЕ ВИСЛОВЛЮЮТЬ ЗАСУДЖЕННЯ ВТОРГНЕННЯ РФ НА ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ, А ВІЙНУ НА ДОНБАСІ НАЗИВАЮТЬ «БРАТОВБИВЧИМ ПРОТИСТОЯННЯМ», «ГРОМАДЯНСЬКИМ КОНФЛІКТОМ», «РОЗБРАТОМ ТА ВОРОЖНЕЧЕЮ», «ЗІТКНЕННЯМ ІНТЕРЕСІВ ЗАХОДУ ТА СХОДУ».

Також, окремого резонансу даному питанню додали ще дві події. Перша сталась під час урочистого засідання Верховної Ради у 2015 році, коли представники УПЦ (МП) – митрополит Онуфрій, митрополит Антоній та єпископ  Іона, не піднялись під час зачитування імен тих, хто був удостоєний звання Героя України за участь в обороні Вітчизни на Сході України.

Друга подія пов’язана з сюжетом-розслідуванням ТСН про передачу Сімферопольської та Кримської єпархій  на баланс Російської церкви, а також юридичним визнанням Криму частиною Росії; (https://tsn.ua/politika/cerkovniy-skandal-chi-derzhavna-zrada-upc-mp-yuridichno-viznala-krim-chastinoyu-rosiyi-ta-peredala-yiy-dvi-yeparhiyi-414055.html).

       3) факти підтримки антидержавних сепаратистських настроїв окремими представниками Церкви.

УПЦ (МП) виявилася об’єктом масового громадського невдоволення саме через АНТИУКРАЇНСЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ свого духовенства.

Широковисвілюваними у пресі також є факти духовної підтримки бойовиків «ДНР» та «ЛНР», спроби зриву мобілізації, заклики до Росії опановувати Закарпаття і т.п. Своїм священикам УПЦ (МП) забороняє відвідувати і підтримувати українських військових у зоні антитерористичної операції та проводити обряд відспівувавання.  

Не можна обійти стороною і питання переслідування релігійних громад на окупованих територіях східної України, діяльність яких яскраво  протиставлена позиції УПЦ (МП).

 Факти релігійних утисків на Донбасі та в Криму яскраво відображають прихильність  незаконних збройних формувань на території ДНР та ЛНР до московського православ'я і початок "хрестового походу" на Донбас за допомогою «Російської православної армії».

І хоча так звана «конституція ДНР» декларує свободу віросповідання, загальновідомими є випадки того, що сепаратисти привласнюють церковне майно, викрадають, піддають тортурам і подекуди навіть вбивають священнослужителів та прихожан, забороняють будь-яку релігійну практику, окрім сповідування православ'я Московського Патріархату та деяких інших виключень.

Найбільш широко дана проблема висвітлена в «Доповіді правозахисників, присвяченій цілеспрямованим переслідуванням релігійних громад на окупованих територіях східної України», підготовленій Міжнародним партнерством за права людини (Брюссель) спільно з правозахисною організацією «Центр Громадянських Свобод» (Київ) та за допомоги Інституту релігійної свободи (Київ) (https://old.irs.in.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=1557:1&catid=34:ua&Itemid=61&lang=uk). Його автори переконані, що, попри відносну обізнаність щодо наявності такої проблеми серед українців, світ дуже мало знає про переслідування релігійних громад на охоплених війною територіях Донбасу.

Моніторинг переслідувань за релігійною ознакою на окупованих територіях Донбасу, проведений Громадянським рухом «Всі разом!», представив докладні відомості про факти насильства над віруючими, серед яких – захоплення бойовиками будівель церков, їх майна, гонитва служителів євангельських протестантських конфесій,  насильство над священиками Української греко-католицької, Римо-католицької та православних церков.

Релігійна війна на окупованому Донбасі призвела до припинення існування більшості проукраїнських релігійних громад.  Тисячі християн з Донецької, Луганської областей та Криму стали вимушеними переселенцями, знайшовши притулок у різних регіонах України.

Московська церква була і досі залишається тією «зброєю» РФ проти Української держави, ефект від якої не менш потужний і руйнівний. Центральне керівництво УПЦ (МП) та священики різних санів по всій Україні, продовжують проводити добре скоординовану політику РПЦ, покликану на руйнування всього українського православного  устрою та недопущення становлення українського незалежного православ’я.  

Житомирські новини