RSS
П'ятниця, 29 березня 2024, 08:37
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- Cидить місцевий чиновник у ресторані в центрі міста, сумний такий, голову руками підпирає. Перед ним на столі стоїть...

Голова Потіївської ОТГ: від пожежної безпеки до харчування у школі - це наша відповідальність

27.08.2018 17:53

Житомирські новини - Потіївська об’єднана територіальна громада на Житомирщині стала однією із перших 9, які були створенні у 2015 році. 24 населенні пункти із населенням у 3,5 тисячі людей на території 258 квадратних кілометрів об’єднались навколо села Потіївка Радомишльського району.

На старт роботи ОТГ мережа соціальної інфраструктури знаходилась у складному стані. 4 школи, 2 дитячі садки, 16 закладів культури, 9 закладів охорони здоров’я і в кожному із цих об’єктів ціла низка проблем.

«Мотивація людей піти на об’єднання була проста – потрібно робити зміни самостійно. Сьогодні ми розуміємо, що все що відбувається на нашій території – це наша відповідальність. Ми мали великі проблеми із освітою та пожежною безпекою. Школи опалювались газовими котельнями і «витягували» всі гроші на енергоресурси. Пожежники їхали до нас аж із Радомишля, а це 60 кілометрів. Фактично приїздили зафіксувати згарище», - розповідає Володимир Майструк, голова Потіївської ОТГ.

Майже за три роки роботи ОТГ частину цих проблем громаді вдалось вирішити. Зокрема першим кроком стала закупівля власного пожежного автомобіля. За власні кошти та допомогу депутатів обласної ради було придбано пожежний автомобіль для місцевої добровільної служби.

«Раніше колгосп утримував пожежку, але після закриття ферм, закрили і наш підрозділ. Коли після об’єднання громада купила цей автомобіль одразу знайшлись добровольці, які прийшли працювати. І сьогодні ми готові до виїзду у будь який час, і виїжджаємо на гасіння пожежі у межах 5 хвилин після надходження виклику», - ділиться Юрій, пожежник доброволець.

Також, громада почала працювати у напрямку модернізації шкіл та садочків. Потіївську школу зробили опорною і розпочали комплексну санацію спочатку корпусу молодшої школи, за 1,4 мільйони гривень інфраструктурної субвенції у 2016 році. А вже у цьому році розпочнуть комплексну санацію і корпусу старшої школи, за 1,7 мільйони гривень тієї ж субвенції.

У цій школі сьогодні навчаються діти із 12 населених пунктів, частина яких добирається на навчання на двох шкільних автобусах. Директор школи Олег Білоус, вбачає значний потенціал у розбудові та модернізації закладу.

«Ми почали із корпусу молодшої школи, сьогодні вже завершуємо підготовку до модернізації корпусу старшої школи. Вже замінили вікна, маємо котельню на твердому паливі. Окремо працюємо по матеріально-технічній базі та ремонту в середині закладу. Ми змінюємо умови навчання, і таким чином піднімаємо мотивацію дітей навчатись, а батьків відправляти своїх дітей у кращу школу», - переконаний Олег Білоус, директор Потіївської школи.

Також, у 2016 році за 3,2 мільйони гривень інфраструктурної субвенції у громаді було комплексно відремонтовано Потіївський дитячий садок, де провели утеплення фасаду, заміну вікон, ремонт даху та побудували нову котельню на твердому паливі.

«Сьогодні у нас 61 дитина в дитячому садку. Щороку маємо приріст діток, і це в тому числі завдяки зміні якості навчання у садочку. У сільській місцевості одна із ключових проблем – недостатність місць у садочках. У нас же є ресурс для відкриття нових груп», - переконана Людмила Корольчук, директор Потіївського дитячого садку.

Реконструкція шкіл, садочків, закладів охорони здоров’я, закупівля техніки для пожежної безпеки – це стратегічне рішення громади. Паралельно масштабному відновленню соціальної інфраструктури ОТГ понад 6,5 мільйонів гривень протягом трьох років існування громади було вкладено в ремонт доріг. В селах Будилівка, Гута-Потіївка, Потіївка, Нова Буда та Заньки були відремонтовані дороги місцевого значення.

«Ми прекрасно розуміємо, що відремонтувати все що не ремонтувалось протягом 30 років, за такий короткий час неможливо. Але ті кошти, які ми сьогодні маємо, дозволяють нам зробити в рази більше», - розповідає Володимир Майструк, голова Потіївської ОТГ.

Також, громада розпочала масштабне відновлення вуличного освітлення. На капітальний ремонт освітлення сіл Гута-Потіївка, Моделів, Нова Буда та Облітки у 2017 році витратили понад пів-мільйона гривень інфраструктурної субвенції. Таким чином, в деяких селах вперше за 30 років з’явились сучасні, енергоефективні вуличні ліхтарі.

Сьогодні громада звертає свою увагу на розвиток територій. Зокрема ведуться перемовини із європейськими компаніями про будівництво сонячної електростанції. Крім того, громада має значний потенціал у видобутку та переробки каолінів, адже раніше у громаді був цегельний завод.

«Всі були свідомі того, що після об’єднання буде багато роботи і відповідальності, але коли ми бачимо результат, то всі мають мотивацію працювати і змінювати громаду. Сьогодні ми одні із перших в Україні отримали землю сільськогосподарського призначення від місцевого Держгеокадастру, і наразі вже є ідеї та пропозиції інвесторів», - наголошує Олена Ковальчук, секретар Поіївської ОТГ.

Бюджет громади становить приблизно 20 мільйонів гривень, але цих коштів недостатньо для потужного економічного розвитку та вирішення численних проблем громади. На сьогодні в населених пунктах ОТГ не вирішена проблема поводження із ТПВ, потребують модернізації та розвитку заклади культури, залишається ще значна частина доріг місцевого та регіонального значення, які потребують ремонту. Але маючи повноваження, потенціал та фінансові ресурси ці проблеми можна вирішити, переконані в громаді.

Експерти Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного «Програмою U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном, надають консультативну підтримку фахівцям громади у процесі реалізації проектів та впровадження секторальних реформ.

Нагадаємо, що сьогодні в Житомирській області вже створено 51 ОТГ 45 із яких вже діють. Громади об’єднують понад 60% площі та приблизно 40% населення регіону.

Житомирські новини