RSS
Вівторок, 19 березня 2024, 12:02
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- Чиновник запізнився на роботу та змушений писати пояснювальну записку: - Я прийшов на роботу о 10-00, а не в 09-00, тому що до 10-00...

У прокуратурі Житомирщини на семінарі вивчали особливості здійснення кримінального провадження стосовно неповнолітніх

25.07.2018 12:57

Житомирські новини - У прокуратурі Житомирської області відбувся навчально-методичний семінар на тему «Особливості здійснення кримінального провадження стосовно неповнолітніх», у якому взяли участь керівники місцевих прокуратур, їх заступники, прокурори місцевих прокуратур, які здійснюють захист прав дітей, а також слідчі територіальних підрозділів ГУНП в області, яких спеціально уповноважено на здійснення досудових розслідувань у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх.


У семінарі взяли участь і виступили начальник сектору ювенальної пробації Житомирського міського відділу з питань пробації Катерина Камлук, інспектор ювенальної превенції УПД ГУНП в області Інна Бондарчук та заступник начальника відділу профілактики соціального сирітства та фінансово-господарського забезпечення ССД обласної державної адміністрації Алла Добровінська.


Відкриваючи семінар, заступник прокурора області Віталій Мякішев наголосив, що міжнародні стандарти щодо здійснення правосуддя стосовно неповнолітніх орієнтовані на застосування щодо них засобів впливу, пропорційно відповідних їх особистості та обставинам вчиненого правопорушення. Йдеться про те, що жодна така особа не може бути вилучена з-під нагляду батьків, частково або повністю, якщо це не виправдано обставинами справи.


«З урахуванням таких принципів, національним законодавством передбачено можливість виправлення неповнолітніх без покарання шляхом застосування примусових заходів виховного характеру. Однак слідчими та процесуальними прокурорами недостатньо використовуються надані повноваження щодо застосування інститутів звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності», - констатував Віталій Мякішев.


Заступник прокурора області також зауважив, що подекуди через порушення та неоднакове застосування норм кримінального і кримінально-процесуального законодавства мали місце факти повідомлення неповнолітнім про підозру за діяння, які мають ознаки малозначності, а також про підозру особам, які не досягли віку кримінальної відповідальності, з подальшим направленням до суду обвинувальних актів.
«Аби уникнути подібних фактів, ми маємо професійно, виважено та відповідально підходити до кожного вчиненого такою категорією осіб правопорушення, застосовуючи на практиці ратифіковані Україною міжнародні стандарти здійснення правосуддя щодо неповнолітніх», - закликав до обговорення проблемних питань Віталій Мякішев.


Перед учасниками семінару виступила в.о. начальника відділу ювенальної юстиції прокуратури області Людмила Кучер, яка зупинилася на проблемних питаннях, що виникають при проведенні досудового розслідування та підтримання державного обвинувачення у кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, вчинені неповнолітніми та за їх участі.


Також на семінарі прокурори обговорили низку інших проблемних питань. Це, зокрема, особливості затримання неповнолітніх осіб у порядку ст.ст. 208, 211 КПК України та обрання їм запобіжного заходу у виді тримання під вартою (з урахуванням вимог ст.492 КПК України) та недопустимість доказів, отриманих під час затримання неповнолітнього з порушеннями вимог КПК України, повноваження прокурора у кримінальному провадженні щодо застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного характеру, інститути звільнення від кримінальної відповідальності (ст.ст.44-49 КК України) та укладення угод у кримінальному провадженні тощо.


Виступи запрошених – представників Житомирського міського відділу з питань пробації, ювенальної превенції УПД ГУНП в області та облдержадміністрації стосувалися, відповідно, питань оцінки ризиків вчинення неповнолітнім повторних злочинів, проблем профілактичної роботи із неповнолітніми засудженими, стану впровадження пробаційних програм, виконання рішень суду про застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного характеру, ефективності проведеної превентивної та профілактичної роботи із такою категорією осіб та профілактиці правопорушень серед неповнолітніх.

Житомирські новини