RSS
Вівторок, 19 березня 2024, 09:05
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- В Житомирі на вулиці Михайлівській чутки доходять швидше, ніж SMS... 

У Житомирі працівників поліції навчали реагувати на порушення під час виборів

19.02.2019 12:45

Житомирські новини - У Житомирі 50 працівників поліції превенції та слідчих Національної поліції дізналися, як реагувати на типові порушення під час виборчого процесу, поновили знання про ключові адміністративні та кримінальні правопорушень та ознайомилися з особливостями дня голосування. Тренінги «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу» провели 18 лютого тренери ОПОРИ.

Учасники розібрали практичні приклади порушень у площині кримінальної та адміністративної відповідальності. Передбачається, що тренінги виведуть на новий, більш якісний рівень роботи працівників патрульної поліції та Національної поліції щодо своєчасного та оперативного реагування, належної фіксації та розслідування справ, пов’язаних з виборчими злочинами.

«Наша мета – навчити поліцію не тільки більш ефективно реагувати, а й бути обізнаними. Ми розуміємо, що поліція не дуже часто стикається з цими статтями закону, особливо кримінальні статті, Кодекс адміністративних порушень. Треба актуалізувати і показати такі типові порушення та типові алгоритми їхніх дій. Тренінг пройшов дуже активно. На загал всі активно відповідали на питання. І коли працювали в робочій групі всі включались в роботу», – зауважив тренер ОПОРИ Дмитро Баштовий.

Навчання пройшли дві групи правоохоронців – представники поліції превенції та слідчі Національної поліції.

«Досить великий рівень знання законодавства, досить велика практика, відчувається, що люди не перший раз у виборах беруть участь. Легко навчаються, активно, приємно працювати. У групі поліції превенції ми переважно давали ухил на агітацію, на адміністративні правопорушення. Слідчі – це вже розслідування виборчих злочинів, звичайно, законодавство повторюємо і акцентуємо увагу на виборчих злочинах. У нас вибори раз в 5 років відбуваються, і люди мають поновлювати свої знання, оскільки міняється юридична практика, судова практика стосовно цих розслідувань», – розповіла тренерка ОПОРИ Ольга Мазаєва.

Для учасниці Ольги Бондарчук ця виборча кампанія перша в поліцейській практиці і знання щодо особливостей застосування законодавства під час виборів є дуже важливими.

«Це перші мої вибори. Протягом цього виборчого процесу вже фіксувала порушення розміщення на білбордах без тиражової інформації про установу, що здійснювала друк і відповідальної особи. Два адміністративні протоколи вже є. Для мене, як людини, яка ще немає досвіду в цьому всьому, дуже важливо було розгляд наочних прикладів, я їх просто поглинаю з захопленням, тому що дійсно вибори будуть тяжкі», – розповіла Ольга Бондарчук.

Олександр Манилюк за свій 10-річний стаж роботи в поліції працював під час виборчого процесу.

«В мене є досвід роботи на попередніх виборах і місцевих, і виборах Президента. Минало так, що не було порушень на конкретних дільницях. Сьогодні я отримав інформацію, яка переплітається з нашою роботою, поновив знання ті, які були забуті, бо вибори ж не кожен рік», – зауважив Олександр Манилюк.

Такі навчання щодо особливостей застосування законодавства під час виборів Президента України та Верховної Ради України пройдуть близько 3 тисяч працівників патрульної поліції та слідчих Національної поліції у кожній області та місті Києві.

Зазначимо, що моніторинг діяльності правоохоронних органів та судових інституцій України, який у 2015 році провела Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), засвідчує безрезультатність понад 75% кримінальних проваджень щодо злочинів проти виборчих прав громадян під час виборів народних депутатів 2014 року. До суду дійшло лише 4,5% кримінальних проваджень (13 з 291 проваджень). У 74% досудових розслідувань намісцевих виборах 2015 року органи слідства встановили відсутність складу кримінального правопорушення, що призвело до закриття відповідних проваджень.

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.

Житомирські новини