RSS
П'ятниця, 29 березня 2024, 13:20
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- В Житомирі на вулиці Михайлівській чутки доходять швидше, ніж SMS... 

У Житомирі обговорили виконання програми протидії захворюванню на туберкульоз

26.06.2014 14:45

Під час засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради, що відбулось 25 червня під головуванням голови Об’єднання організацій роботодавців Житомирської області Сергія Бутенка, обговорювалося питання комплексного підходу до виконання загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012 – 2016 роки. У засіданні взяли участь представники влади, керівники обласних організацій та установ, медичні працівники міста й області, а також ЗМІ.

«Як ми знаємо, програма боротьби з захворюванням на туберкульоз діє вже два роки. Але ця хвороба подолана? Ні. От про це і треба говорити, бо це питання назріло не сьогодні. Є програма. Чому вона не виконується в повному обсязі? Що або хто заважає? Які дії сьогодні треба зробити, щоб вона запрацювала? – зазначив на початку засідання Сергій Бутенко. – Сьогодні, будь-яке питання, яке не візьми, є актуальним. Особливо, якщо воно стосується здоров’я і, зокрема, протидії та боротьби з туберкульозом. Адже туберкульоз – це соціальна хвороба».

У світі щорічно реєструється 9 млн. випадків захворюваності на туберкульоз, з них 1,8 млн. людей помирають. По Україні щорічно хворіє майже 500 тис. людей, у Житомирській області – 865 чоловік, з яких помирає 146. «Це лише офіційна статистика, а не офіційна статистика така, що на сьогоднішній день хворий на туберкульоз, який не лікується, може заразити до 20 здорових людей, серед яких його рідні, колеги по роботі, під час поїздок в громадському транспорті тощо», – такі факти навела у своєму виступі заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Валентина Грищук.

Вона повідомила, що на фінансування загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012 – 2016 роки виділено 1,8 млрд. грн. Однією з основних складових цієї програми є профілактична робота, а саме проведення вакцинації, що в основному виконується, але бувають перебої з надходженням препаратів. Неспецифічна профілактика полягає у своєчасному і комплексному проведенні профілактичних оглядів.

Що стосується проведення флюорографічних обстежень, які покликані діагностувати туберкульоз на ранніх стадіях, то вкрай незадовільно, за її словами, ця робота проводиться у Брусилівському, Коростенському, Олевському, Романівському, Малинському районах.

Посадовець акцентувала на відсутності дієвої допомоги органів місцевої влади. Так, взагалі не виділено коштів на фінансування районних програм протидії туберкульозу у Брусилівському, Олевському, Попільнянському районах, а в Житомирі зазначеної програми взагалі немає.

Всього заходи обласної програми профінансовані на 16 млн. грн., що складає 70% від потреби. З них із державного бюджету надійшло 2 млн. 150 тис. (70%), з обласного – 11,5 млн. грн. (72%), з районних бюджетів - 1 млн. 48 тис. грн. (43%).

Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Ірина Супрун наголосила на важливості проведення заходів з питань інформування населення щодо протидії туберкульозу, в тому числі із залученням громадських організацій і молоді.

На важливості здорового способу життя, зокрема фізичному вихованні підростаючого покоління, як первинній профілактиці захворювання на туберкульоз акцентував увагу присутніх заступник директора департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Олександр Антонюк. Він зауважив, що доступ дитини до занять спортом під керівництвом тренерів у сільській місцевості обмежений. В основному спортивні школи розташовані у містах і районних центрах, і лише декілька з них мають свої відділення у селах.

Начальник сектору охорони здоров’я  управління Державної пенітенціарної служби України в Житомирській області Олена Шевчук розповіла про хід виконання програми з протидії захворюванню на туберкульоз у закладах відбування покарань.

«В першу чергу хочу зазначити тенденція захворювання на туберкульоз йде до зниження, але все ж таки туберкульоз залишається найбільш поширеним захворюванням серед засуджених», – зазначила під час виступу Олена Шевчук.

За її словами найбільш поширені проблеми в установах відбування покарання: недостатня і несвоєчасна діагностика, відмова засуджених від госпіталізації та лікування, недостатня кількість медпрацівників – лікарів і середнього медичного персоналу і, звісно, нестача коштів. «Коштів катастрофічно не вистачає. Ми використовуємо те, що в нас є. Лікуємо хворих анальгіном. Я не буду цього приховувати. Проблемним залишається і харчування. Тому що профілактикою туберкульозу є харчування. А яке може бути харчування, якщо кисломолочні продукти і сир є забороненими продуктами для засуджених?!», – підсумувала доповідач.

Про недостатнє фінансування зазначив під час виступу і головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Віталій Дідик: «Знаєте, за десять років я вперше на такій нараді. Пропоную в майбутньому провести хоча б одне таке засідання на території закладу, де лікують хворих на туберкульоз. Тоді кожен зможе побачити на власні очі, в яких умовах працюють медичні працівники і лікують хворих».

Віталій Дідик повідомив, що капремонт приміщень вже декілька років поспіль заклад проводить власними силами.

До 1 січня 2014 року в обласному протитуберкульозному диспансері було розгорнуто 500 ліжок. З 1 січня цього року їхню кількість було скорочено на 20 дитячих ліжок. На сьогоднішній день у медичному закладі є 480 ліжок. 190 ліжок – це вперше виявлений туберкульоз, 130 ліжок – хіміорезистентний туберкульоз, тобто всього – це 320 хворих, які можуть передавати захворювання. Крім того, є 40 дитячих ліжок, 80 – діагностичних із хірургією і реанімація – 6 ліжок.

Щорічно в цьому закладі лікується від 2 до 2,5 тисяч хворих на активний туберкульоз. Ще є ВІЛ-асоційований туберкульоз, кількість хворих на це захворювання увесь час збільшується.

Крім цього, зростає кількість хворих на мультирезистентний туберкульоз: у 2011 році таких хворих було 80, за п’ять місяців 2014 року їх вже 106. Лікування такої категорії хворих триває 24 місяці. В рік на це потрібно 70 тис. грн.

За словами головного лікаря, Житомирська область – це єдина область, яка немає ліжок в районах.

Гостро стоїть питання придбання нового медичного обладнання для клінічної лабораторії, фізкабінету, відділення діагностики. Є обладнання, яке експлуатується більше 20 років. У медичному закладі відсутнє медобладнання, яке дозволяє здійснювати експрес діагностику. Гостро стоїть і кадрове питання, а саме дефіцит  фтизіатрів.

 «У 2013 році у нас практично не було проблем з медпрепаратами. Зараз медикаменти закінчуються. Усі ви знаєте, що таке тендер і як він проводиться»,  – повідомив Віталій Дідик.

У рішенні засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради увагу приділено покращенню матеріально-технічної бази протитуберкульозних закладів; активізації проведення масових флюрооглядів населення області щодо раннього виявлення туберкульозу, особливо в групах ризику; забезпеченню розвитку, зміцненню і доступності для населення мережі оздоровчих ясел, дитячих садків, санаторіїв, спортивних таборів, санаторно-курортних закладів, будинків відпочинку, що є запорукою успішної боротьби з туберкульозом.

«Ми дійсно почули те, що є насправді. Всі це бачать і розуміють. У кожного є проблеми і всі ці проблеми, в основному, пов’язані з фінансуванням й організацією. Тому, на мою думку, основним диригентом все-таки залишається держава –  управління охорони здоров’я області, яке має ставити питання і по фінансуванню, і по профілактиці, і по заробітній платі медпрацівників. Якщо хтось вважає, що програма виконується, хай так і вважає. Можливо, вона і виконується в загальному, але конкретно немає того результату, який має бути, а це –  тенденція до зменшення захворювання на туберкульоз, а не навпаки», – підсумував Сергій Бутенко.

За підсумками засідання ради прийнято відповідне рішення. Хід виконання якого буде заслухано за підсумками поточного року.

Житомирські новини