RSS
Субота, 20 квітня 2024, 15:20
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
іменинники

Демяненко Юрій Володимирович, екс-начальник УМВС в Житомирській області, полковник міліції

Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- Житомирянка пообіцяла зробити сюрприз свому коханому та сину. Каже, відверніться і рахуйте до 30... Відвернулися, порахували,...

У Житомирі вшанували пам'ять загиблих у роки Великого терору чехів

03.10.2018 12:32

Представники влади, громадськості, різних національностей вшанували у Житомирі жертв політичних репресій 1937-1938 років. У 2018 році виповнюється 70 років з дня розстрілу житомирських чехів. Мітинг-реквієм відбувся сьогодні,03 жовтня, біля меморіального знаку Жертвам політичних репресій.


«Це місце болю чеської громади Житомирської області, я вдячна що ви прийшли його розділити. Дійсно, найчисельніше вбивство чехів за межами Чеської Республіки за всю її історію було тут. - звернулася до присутніх Людмила Чижевська, голова Житомирської спілки волинських чехів.

«Наші предки переїхали в кінці 19 століття з надією, що будуть господарювати, чесно працювати та виховувати дітей, але режим 30-х років 20 століття не дозволив їм цього зробити, - розповіла Людмила Чижевська.- Сьогодні вперше на цьому місці портрети загиблих. Наша організація проводить велику пошукову роботу. На жаль, багато документів знищено. Я дякую присутім тут історикам, які нам допомогли в цьому. Трагнізм цієї ситуації також в тому, що більшість портретів ми знайшли в газетах,де про чехів писали, як про передовиків та прогресивних людей свого часу, їх ставили в приклад, а через деякий час їх розстріляли».

28 вересня 1938 року – день найбільш масових розстрілів чехів поза межами Чеської Республіки, день, коли за сфабрикованими справами було розстріляно 78 етнічних чехів. Це були вчителі чеських шкіл, члени чеської спортивної організації «Сокіл», колгоспники, робітники.

«За багато десятиліть наші співвітчизники в Україні зріднилися з країною, в якій проживають. Колись вони прийшли сюди в пошуках щасливого життя, але пережили з цією країною багато важких і трагічних періодів. Одним з них, одним з найгірших є період сталінських репресій, час Великого терору. Його жертвами стали близько мільйона людей. Однією з цілей, які обрали для себе репресивні органи були еліта багатьох національних меншин, до неї належали і чеські вчителі, а саме 78 членів чеського фізкультурного товариства. Знаю, що серед вас багато родичів цих жертв, що було розстріляно ваших предків. Вашим завданням і нашим також є нагадувати про несправедливість, гніт та жахливі діяння тоталітарних режимів минулого», - зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула.

«Сьогодні тут зібралися люди різних національностей, різних конфесій, але люди об’єднаних скорботою, людей солідарних в оцінці дій тогочасного режиму,які спільно згадують загиблих рідних, співвітчизників. Це є доказом того, що історія - це не просто книга з великою кількістю аркушів, в якій перелічені певні дати і прізвища, що цінність власної історії, щоб люди які живуть сьогодні робили висновки з цих уроків життя, аби згадка про минуле давала поштовх до правильного вибору, правильного кроку, що подібні жахіття історії ніколи не повторювалися», - сказав заступник міського голови Дмитро Ткачук.

Учасники мітингу вшанували загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти по пам’ятного знаку.

За період «Великого терору» на території України, за оцінками істориків, було засуджено 198918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в`язниць та таборів (інші заходи покарання охоплювали менше 1%, звільнено було тільки 0,3%).

Житомирські новини