RSS
Вівторок, 19 березня 2024, 11:01
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- Одного разу в американського дипломата запитали: - Що таке чиновницька дипломатія? Американець відповів: - О! Це...

Вибори. П’ять хвилин тривалістю у п’ять років

19.03.2019 09:59
Новини України - Відчай. Саме так можна назвати останні соціологічні дослідження групи «Социс» - там, де позиції Порошенка начебто не відчувають наслідків «Свинарчукгейту». Усе легко зрозуміти, якщо знати, що співзасновником цієї фірми є Ігор Гринів, який зараз керує виборчою кампанією Петра Порошенка.

Експерти звернули увагу, що компанія «Социс» провела дослідження власними силами, хоча раніше працювала у партнерстві з визнаними та поважними організаціями КМІС і Центр імені Разумкова. Швидше за все вони просто не погодилися ставити свою назву під такими дутими цифрами.

Поява цих рейтингів виконує чітку задачу. По-перше, соціологічне дослідження «Соцису» випущене спеціально на хвилі корупційного скандалу щодо обкрадання української армії людьми, які є близькими до Президента України. Недарма у деяких виданнях інформація про звіт «Соцису» була подана з текстом «Корупція не потрапляє в топ-5 проблем для українців». 

Добре, а що ж непокоїть громадян, за словами соціологів Гриніва? Тут можна згодитися: «Війна на сході України непокоїть 61,4% опитаних, високі комунальні тарифи – 55,5%, низький рівень зарплат чи пенсій – 55,2%, а зростання цін і інфляція – 30,9%», - пишуть провладні прес-релізи. Так. Проте корупція в «Укроборонпромі» - це і є гарантія продовження війни, яка стає вигідною тим, хто робить на ній бізнес; запорука високих тарифів, гроші з яких ідуть у кишені монополістам і низького рівня життя.

По-друге, народу намагаються показати, що Петро Порошенко проходить до другого туру, а Юлія Тимошенко нібито не проходить. Дивний намір. Команда «Батьківщини» впевнено перемогла майже на всіх виборах в ОТГ – це і є справжня діагностика життєздатності політика. 

Якщо говорити про ті соціологічні центри, де завищують рейтинг гаранта або інших вигідних їм осіб, вони не враховують електорат, що проживає в сільській місцевості. Як відомо, велика частка виборців, наприклад, Юлії Тимошенко, проживає саме в такій місцевості. Тому більшість соціологів, чия нога навіть не ступала на землю селян, не здогадуються яку підтримку отримує Юлія Тимошенко від свого електорату, адже згідно з опитувань жителів села, більшість з них є електоратом лідеру Батьківщини.

Завдання президентської команди – зберегти владу. Звідси – і мальовані рейтинги. Щоб фальсифікацій не так видно було.

Приміром, соціологічні дані відомих центрів щодо поразки Юлії Тимошенко у першому, та навіть, другому турі, є більш ніж підозрілі, адже такі дані формуються на основі опитування не більше 3 тис. чоловік. Як відомо чим більше людей опитано, тим вірніший результат. Згідно з анкетним опитування у лютому, у якому брало участь 2,5 мільйона респондентів, ми маємо такі дані:

Перший тур виборів Президента: Юлія Тимошенко – 31,68%, Володимир Зеленський – 20,96%, Петро Порошенко – 15,80%, Олег Ляшко – 7,65%, Юрій Бойко – 7,62%

Дані «Соцису» не збігаються з інформацією інших дослідницьких організацій. Наприклад, групи «Рейтинг», центру «Софія» чи «Соціомоніторингу». У них є певна тенденція - лідерами перегонів і учасниками другого туру з найбільшою вірогідністю можна назвати Володимира Зеленського та Юлію Тимошенко.

Для того, щоб зрозуміти причину такого вибору, не потрібно бути науковцем. Треба просто поспілкуватися з людьми та почути, кого вони бачать в вищеназваних політиках.

У Володимирі Зеленському відчувають юнацький бунт проти системи. Виборці артиста зазвичай ще не дуже цікавляться політикою. Їх приваблює гумор, доступність і пізнаванність свого фаворита.

За Юлію Тимошенко прихильники вже не вперше голосують. Вони читають програми. Аналізують слова та постаті експертів, які працюють з Тимошенко. Цікавляться стратегією миру, «Новим курсом», економічними тезами кандидатки, її планами зменшити ціни на тарифи.

Варто сказати, що команда Петра Порошенка розробила цікаву рекламну кампанію. Однак картинка розбилася об тверде каміння реальності – з інтригами та антикорупційними розслідуваннями.

Тому, якщо опиратися на дані опитування, що проводились серед 2,5 мільйонів осіб, думки щодо другого туру у кожного різняться. Деякі вважають, що в другий тур вийде Юлія Тимошенко проти Володимира Зеленського, інші ж вважають - Юлія Тимошенко проти Петра Порошенка. Згідно з цими даними вимальовується така картина другого туру виборів президента:

Тимошенко – Зеленський: 50,53% / 40,55%.

Тимошенко – Порошенко: 57,5% / 31,2%.

31 березня українці мають піти та в першому турі підтримати кандидата, якого хочуть бачити Президентом. Велика адміністративна машина бореться за збереження системи такою як вона є. П’ять хвилин, які людина проводить на виборчій дільниці, - це вибір наступних п’яти років. Втрачений час не можна буде купити за «тисячу», яку принесли конструктори передвиборних «сіток» чи набір цукерок від агітатора.

На виборах громадянин отримує нереальну владу над долею панівної верхівки. Саме тому вони намагаються приховати спроби сфальшувати результати за хитрими маніпуляціями. Проте їм не вдасться.

Петро Охотін,
політолог




Довідково:

1. Час проведення АНКЕТУВАННЯ - лютий 2019 року;

2) територія, яку охоплювало опитування-всі області, крім окупованих територій;

3) розмір формування соціологічної вибірки опитаних-2 млн. 544 тис. 337 опитаних;

4) спосіб формування соціологічної вибірки опитаних -нерепрезентативний;

5) метод опитування-анкетування;

6) точне формулювання питань:

1. Якщо б вибори Президента України відбувались у найближчу неділю, за кого б ви б проголосували?

1. Бойко Юрій Анатолійович

2. Вілкул Олександр Юрійович

3. Гриценко Анатолій Степанович

4. Зеленський Володимир Олександрович

5. Кошулинський Руслан Володимирович

6. Ляшко Олег Валерійович

7. Порошенко Петро Олексійович

8. Садовий Андрій Іванович

9. Тимошенко Юлія Володимирівна

2. Якби у другий тур виборів Президента України вийшли наступні кандидати, за кого б ви проголосували?

1. Зеленський Володимир Олександрович

2. Тимошенко Юлія Володимирівна

3. Якби у другий тур виборів Президента України вийшли наступні кандидати, за кого б ви проголосували?

1. Порошенко Петро Олексійович

2. Тимошенко Юлія Володимирівна

7) можлива статистична похибка - не більше 1%;

8) повна назва організації, що проводила опитування - політична партія «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»;

9) замовник опитування - політична партія «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина».

7) можлива статистична похибка - не більше 1%;

8) повна назва організації, що проводила опитування - політична партія «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»;

9) замовник опитування - політична партія «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина».

 

Житомирські новини