RSS
П'ятниця, 29 березня 2024, 08:17
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- Заходить житомирянка в рибальський магазин та запитує продавців. - Скажіть будь ласка, у вас вудки для лову риби є? -...

Ігор Вержанський: «Важливість професії землевпорядника найбільш відчутна тоді, коли в суспільстві панує мир»

17.03.2015 11:59

Державне підприємство «Житомирський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» вважається одним із кращих в Україні. Про здобутки колективу та плани на майбутнє розповідає кореспонденту газети «Місто» керівник інституту Ігор Вержанський.

- Ігоре Адамовичу, як ви можете проаналізувати пройдене за рік, відзначити "плюси" та "мінуси" в роботі. Вам є чим похвалитися?
- Зараз дуже непроста ситуація в країні. Багато підприємств знаходиться на грані існування. Ми - державне підприємство, працюємо на госпрозрахунку і жодних привілеїв не маємо (тобто, що заробили - те й наше). Отож, великими здобутками хвалитися не будемо, але марку підприємства тримаємо попри все. Нам вдалося щоденною працею заслужити авторитет.
Інститут є найбільшим платником податків в області серед підприємств нашої сфери. Ми сплачуємо до бюджетів різних рівнів 52% від заробленого, тоді, як приватні підприємства - близько 15%. Тобто із кожної заробленої гривні ми віддаємо в бюджет 52 копійки, а 48 залишаємо собі на розвиток та покриття витрат. Торік нами було сплачено до бюджету 1 млн 670 тис. грн. податків.

- Отже, конкурувати з приватними підприємствами вам набагато важче?
- Нам доводиться більш інтенсивно працювати, щоб покрити свої витрати, вчасно виплатити заробітну плату і т. ін. Проте ми виграємо за рахунок високої якості виконання робіт. Наше підприємство - одне з найбільших на теренах області, яке здійснює цілий комплекс землевпорядних робіт, топографо-геодезичних та землеоціночних. Тобто виконуємо всі роботи, які тільки є в землевпорядній сфері. Беремося за досить складні проекти, які не можуть потягнути приватні підприємства. Інститут має більш, ніж 50-ти річний досвід роботи у сфері землевпорядкування, є необхідна документальна база, архів, сучасне матеріально-технічне забезпечення. Все це - неабияк важливо у роботі.
Позаминулого року ми придбали сучасне інноваційне супутникове геодезичне обладнання для виконання кадастрових та геодезичних робіт. Тепер виконання землевпорядних робіт стало уп’ятеро швидшим та точнішим, а послуги, які надає інститут, є більш продуктивнішими та функціональнішими. Сучасна апаратура фірми "Лейка" дає можливість за допомогою GPS навігації проводити надточні вимірювання (до 2 см!). А завдяки ліцензійному програмному забезпеченню нам вдається швидко вивести необхідну документацію на паперові носії. Вже відійшли у минуле теодоліти, лінійки та інші традиційні пристрої землевпорядників. Ми крокуємо в ногу з часом, намагаємося йти шляхом новітніх технологій.
Інститут є науково-дослідним, в штаті маємо науковців, кандидатів наук. Тобто є наукове підґрунтя для виконання надскладних завдань. Маємо таких грунтознавців, яких в області одиниці. Адже, розумієте, однієї вищої фахової освіти нині замало, потрібен чималий практичний досвід, таких як створення проектів землеустрою, так і проведення експертної оцінки земель, а також розроблення наукових проектів. У нас чудовий колектив висококваліфікованих фахівців, що дозволяє брати участь у тендерах на виконання замовлень, де залучаються спеціалісти різних напрямків.

- Наскільки доступні фермерам по ціні такі проекти?
- У нас дуже виважена цінова політика. Якщо в середньому по Україні тариф на виконання подібних послуг складає 24 грн за гектар, то у нас менший. Ми завжди йдемо назустріч замовнику. Чим більша площа, тим менша буде плата за кожен її гектар та ін. При виконанні всіх видів робіт намагаємось вести цінову політику таким чином, щоб ціна була прийнятна для кожного громадянина. Через маркетинговий відділ безкоштовно надаємо роз’яснення громадянам. Укладаючи договір, зазначаємо терміни та об’єми робіт, тобто затверджується та узгоджується весь комплекс робіт.

- Чи не доводиться при такій ліберальній політиці самим "затягувати паски"?
- Ми економимо на іншому. Наприклад, досягли значної енергонезалежності. Восени встановили автономну котельню на палетах. Було тяжко відмовитися від центрального теплопостачання, але ми пішли на такий крок. І тепер, можна сказати, що ми незалежні від російського газу, до того ж маємо значну економію коштів. Підрахували, що за новими тарифами нам доводилося б платити до 100 тис. грн. в місяць за отоплення. Зараз воно нам обходиться у разів 5 менше. Поступово утеплюємо приміщення, встановлюємо металопластикові вікна, щоб економити більше.

- Щоб хотіли побажати своїм колегам з нагоди професійного свята, яке нещодавно (14 березня) відзначалося?
- Землевпорядників у області не так багато - до 400 чоловік, але це люди, які мають потрібну професію, бо земля є нашим багатством і саме збереження цього багатства – важливе завжди. Важливість професії землевпорядника найбільш відчутна тоді, коли в суспільстві панує мир. Тому хочеться побажати всім-всім миру. Миру в серцях, в думках, у родині кожного. Миру на нашій українській землі. А ще, звісно, професійних успіхів, задоволення від досягнутого, людської вдячністі. Ціную кожного працівника за внесок у спільну справу, висловлюю вдячність за щоденну й таку потрібну працю.

Ярослава ПОЛІЩУК

Житомирські новини