RSS
П'ятниця, 26 квітня 2024, 18:46
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- Баба Надя заглянула в банк, побачила, що черг немає, усі віконця вільні, всі оператори на місцях та привітливо посміхаються...

Газета влади і владний журналіст – речі сумісні чи взаємовиключні?

06.06.2015 10:09

6 червня – День журналіста

В переддень Дня журналіста, насамперед, хочеться теплим добрим словом згадати всіх своїх колег, хто творив газету «Місто» впродовж років її існування.

Можливо, хтось сторонній дорікне, що не завжди газетярі говорили правду, інколи замовчували злободенні теми, згладжували гостроту проблем. Та лише той, хто "варився" у редакційному котлі, хто знає, у яких інколи двобоях із можновладцями відстоювався черговий номер, або як лише двоє «писак» видавали "на гора" газету-лялечку, якою зачитувалися тисячі передплатників, або як на «голодному пайку», без зарплати у кілька місяців, володарі воістину золотого пера оббивали пороги ситих і вдоволених життям та писали, як у нас все гарно і добре, бо газеті треба було виживати, лише ті можуть скласти правдиву ціну журналістській праці.

Кажуть, що преса – це четверта влада. Але коли газета належить владі першій, то чи вона влада? Чи може бути журналіст, який працює у газеті, де редакційна політика чітко визначена і означена жорсткими рамками, бути володарем правдивого слова, відстоювати свою позицію?

Хтось скаже, що це – філософські й риторичні питання. Для багатьох журналістів, які працювали в газеті «Місто», - це питання, відповідь на які очевидна і однозначно ствердна. Коли ти справді ЖУРНАЛІСТ, ти маєш свою позицію, свою точку зору, ти навіть поміж рядками можеш сказати правду, ти із усього зібраного інформаційного хаосу зумієш відібрати зерна вагомі, значимі й подати їх читачу цікаво та неупереджено.

Можливо, не кожен, хто творив газету, над цим задумувався, як і не кожен представник влади, який курував газету, це відчував. Люди є різні, погляди різні, як і підходи до праці, розуміння її значення. Було багато курйозних моментів у стосунках двох сторін. Було таке, що представники влади заходили до редакції просто попити кави і у дружній атмосфері обговорити тематику наступного номера; були такі, які тікали десь задніми ходами від журналістів, від їх гострих запитань; було, що редактора, який вивів газету з величезної боргової ями, раптово звільняли і призначали більш лояльного до влади; також було, що дехто змушував переверстувати по 2-3 сторінки вже готового газетного номера, бо там не було фото першої особи, а потім та особа, привселюдно видаючи із себе демократа, ганила журналістів, що забагато тих фото на кожній сторінці, і вчила як насправді треба писати…

Прикладів можна навести багато-багато, бо це ціле життя, оповите людськими стосунками, емоціями, пошуками себе, істини, і ще чогось набагато дрібнішого, можливо, й геть незначного. Але таке наше буття, що складається із різних неймовірних граней.

Час спливає, змінюються роки і люди, змінюється наше суспільство. Якщо ці рядки побачать світ – це перша ознака, що зміни відбуваються неабиякі й кардинальні. Є вже надія на взаєморозуміння та взаємопідтримку двох влад: влади місцевої і влади написаного чи мовленого слова, є надія на світле майбутнє на українській землі.

Отож ще раз, з огляду років (а газета «Місто» у складі комунального підприємства «Інформаційно-видавничий центр Житомирської міської ради і виконкому» була заснована дев’ятнадцять років тому) хочеться скласти славу творчому колективу редакції газети та міського радіомовлення. Все-таки тут гранили свій талант такі нині відомі журналісти як Віктор Радчук, Сергій Юхимчук, Сергій Сорока, Віктор Шпак (зараз власкор газети «Урядовий кур’єр»), Лариса Бекета (співробітник ІА «Українські новини»), Зоя Юхимчук (УНІАН), Ірина Остапчук (екс-заступник начальника управління преси та інформації ОДА, екс-прес-секретар обласної ради, нині прес-секретар Офісу реформ у Житомирській області), Галина Товкач (прес-секратар ДПА в області), із радійників - Емма Будник (зараз прес-секретар Департаменту охорони здоров’я ОДА), Оксана Кропивницька та Катерина Міщенко (працівники телебачення), письменники Олексій Опанасюк, Юрко Гудзь та Марія Пономаренко. Перелік можна продовжувати ще і ще.

Головне - є надія, що й надалі газета буде гарною школою справжньої журналістики.

Ярослава ПОЛІЩУК

Житомирські новини