RSS
П'ятниця, 26 квітня 2024, 10:16
Суспільно-інформаційний ресурс громади
Фахівці ДСНС та ювенали не припиняють проведення профілактичної роботи, що спрямована на запобігання нещасним випадкам на водоймах у зимовий період.
Житомирщина разом з усією країною допомагає жителям Херсонщини, які опинилися під загрозою через терористичний акт росіян на Каховський ГЕС.
Символічно, що це відбулося саме в Овручі, адже ця громада найбільше постраждала від російських бомбардувань.
Хлопці та дівчата навчаються у ліцеї № 28. З ними також друг з ліцею № 16. Разом вони влаштували імпровізований блокпост, на якому збирають кошти на допомогу нашим захисникам.
Віктор Третяк
Погляд на ситуацію з мобілізацією очима співробітника ТЦК

Усі канали та пабліки зараз тільки й роблять, що розповідають про свавілля військкомів, про те, як ч...

Anton Reshetnyuk
ПАМ’ЯТАТИ, РОЗУМІТИ І ПЕРЕМАГАТИ!

Вже  за  тиждень на календарі замайорить дата, яка у свідомості багатьох поколінь українці...

Вектор Читача
Бібліотекар. Книжка. Подія

Шановні друзі! Цьогоріч Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва святкуватиме свій 85-річ...

Віктор Мельниченко
Сесія Новогуйвинської ради, попри перешкоди, прийняла ряд важливих для громади рішень

Чергове засідання сесії Новогувинської селищної ради пройшло на підвищених тонах. Частина депутатів ...

Житомирські новини
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Житомирський десатник розповів, з чого ефективніше знищувати ворожі повітряні цілі
Поліцейські пропонують долучитись усім охочим, у першу чергу студентській молоді, до превентивної роботи та підвищення правової обізнаності суспільства. Конкурс триватиме до 12 травня та має на меті створення низки соціальних роликів із порадами, як уберегтися від шахраїв. Продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, псевдоволонтерство – найпопулярніші схеми, до яких вдаються ошуканти. Чи не щодня до поліції Житомирщини надходять повідомлення від потерпілих про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців.
В Україні продовжено запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього контрнаступу та звільненні територій від ворога. Це бригади Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. «З ворожою піхотою в нас розмова коротка. Тільки вони починають штурм – одразу отримують по зубах і бажання штурмувати наші позиції відпадає. Ми їх навіть іноді чекаємо. Але недооцінювати ворога не варто», — боєць бригади «Рубіж».
Посміхнись  
- Житомирянка пообіцяла зробити сюрприз свому коханому та сину. Каже, відверніться і рахуйте до 30... Відвернулися, порахували,...

Житомирянин, лауреат Премії Кабінету Міністрів України знає, як зробити свою країну європейською

10.08.2015 17:43

Минулого тижня Кабінет Міністрів України оприлюднив Постанову про присудження премії за особливі досягнення молоді у розбудові України за 2013-2014 роки. У числі 60 її лауреатів – п’ятеро житомирян, які вибороли перемогу у трьох її номінаціях – виробництво, наука та спорт.

Молоду наукову еліту від Житомирщини у цьому переліку представив 28-річний Віталій Данкевич - старший викладач кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності Житомирського національного агроекологічного університету, кандидат економічних наук.

Віталій Данкевич – випускник Житомирського національного агроекологічного університету за спеціальністю «Облік та аудит». Навчальний заклад закінчив у 2009 році з відзнакою, потім навчався в аспірантурі. Три роки тому достроково захистив кандидатську дисертацію на тему «Оптимізація виробничої структури високотоварних сільськогосподарських підприємств» та одержав науковий ступінь кандидата економічних наук за спеціальністю «Економіка та управління підприємствами». Паралельно здобув другу вищу освіту за спеціальністю «Землеустрій та кадастр» у Національному Університеті біоресурсів і природокористування України.

Сьогодні він викладає у своєму рідному університеті кон’юнктуру світових товарних ринків, митну справу, міжнародну економіку, міжнародні організації, міжнародні транспортні перевезення і одночасно працює над докторською дисертацією на тему: «Розвиток земельних відносин у сільському господарстві: теорія, методологія, практика».

За роки навчання та викладацької роботи неодноразово брав участь наукових конференціях, олімпіадах, на яких виборював почесні призові місця. Долучався до виконання Державної бюджетної теми Департаменту економічного розвитку аграрного ринку Міністерства аграрної політики та продовольства України: «Кон’юнктура світового та регіональних ринків сільськогосподарської продукції і продовольства». Сьогодні є співвиконавцем науково-дослідної роботи кафедри, на якій працює, з розроблення та обґрунтування стратегічних напрямів і пріоритетів формування конкурентоспроможного аграрного сектору економіки Північно-Західного регіону України.

Результати наукових досліджень молодого науковця опубліковано у 78 наукових виданнях, з них майже половина – у суто фахового спрямування. 6 його статей вийшло друком в іноземних журналах, у тому числі 3 - у  США у фаховому виданні “The advanced science journal”.

Віталій Данкевич є співавтором багатьох методичних рекомендацій для сільськогосподарських товаровиробників, а також методичних  посібників  для студентів вишів сільськогосподарського напрямку.

- п. Віталію, що для Вас особисто означає здобуття Премії Кабінету Міністрів України?

- Гадаю, що отримати визнання такого рівня – це важлива перемога в житті  кожної молодої людини. І я не виняток. Але цій перемозі, безумовно, я завдячую  багатьом своїм учителям, викладачам, колегам, з якими довелося працювати разом.

Водночас це і виклик самому собі. Потрібно працювати далі і досягати більшого. Хочу сказати, що в нашому вищому навчальному закладі створено всі умови для наукового росту.

 - Як і де Ви дізналися, що така почесна винагорода дісталася саме Вам?

- Новина про перемогу застала мене у Віденському університеті, де я ознайомлювався зі специфікою організації навчального процесу в Європі.

Ми живемо в глобалізованому світі. Доступ до Інтернету маємо. Того ж дня після опублікування інформації я вже знав, що є лауреатом премії. Скажу відверто, цю новину сприйняв з оптимізмом. А ще більше було приємно, коли мене щиро привітали мої колеги, друзі і просто рідні і близькі люди. 

- А Ви часто переймаєте досвід організації навчання за кордоном?

- Дякуючи злагодженій роботі ректорату та викладачів обмін досвідом між нашим вишем та європейськими університетами відповідного профілю добре організовано. Тільки останнім часом ми побували у Вищій Школі Управління та Адміністрації в Опольському Політехнічному Університеті, у Краківському Економічному Університеті, Університеті ім. Леона Козьмінського (Варшава), у Віденському університеті (Австрія), в Карловому або Празькому університеті (Чехія), Будапештському університеті імені Етвеша Лоранда (Угорщина). Бували також у Франції, Великобританії, Італії, Нідерландах та інших країнах.

Водночас, ми не тільки переймаємо досвід з організації навчального процесу. Ми знайомимося з мовою та культурою країн Європи, історією виникнення Європейського Союзу, здобутками європейської демократії, цивілізації, вивчаємо можливість навчатися у вищих навчальних закладах країн Європи, розширювати свій світогляд, формувати активну громадянську позицію, спрямовану на утвердження в Україні європейських цінностей та стандартів життя.

- Які враження залишаються після таких пізнавальних відряджень?

- Якщо коротко, то я дуже хотів би, щоб життя людей в Україні наблизилося до рівня життя людей у країнах ЄС. Хоча нам, на жаль, ще дуже далеко до європейських стандартів. Для початку – Україні потрібно робити акцент на розвиток вітчизняної економіки. А для цього – створити нормальні умови на всіх рівнях для організації підприємництва – без корупції та зайвої бюрократичної тяганини. Мені особисто образливо, що українці - такі ж розумні, вмілі та підприємливі, як і європейці, але не можуть реалізувати себе сповна і бути заможними на батьківщині. Зате за кордоном своїм розумом і талантом досягають успіхів. Наші студенти багато чого вже навчилися в своїх колег за кордоном і знають як реалізувати набуті знання на практиці, зокрема, й щодо організації господарювання та менеджменту в аграрному секторі. У них залишилися друзі, які можуть бути потенційними інвесторами в українську економіку.

Україна зараз переживає дуже відповідальний період, але тим часом з’явився шанс силами, розумом, цілеспрямованістю та талантом молодих людей  змінити своє життя на краще. І я впевнений: ми обов’язково ним скористаємося. 

Житомирські новини